nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

Israel bloqueja l'accés a la frontera de Gaza el dia després de l'atemptat mortal

Un cap de la Hamàs afirmà que era la primera kamikaze, però «no serà la darrera»

80238

Els palestins que pretenien entrar per anar a treballar a Israel s'amuntegaren al pas d'Erez.

L'Exèrcit israelià bloquejà completament ahir la franja de Gaza, el dia següent d'un atemptat suïcida al qual moriren quatre israelians, a part de la kamikaze, una mare de família membre del moviment palestí radical Hamàs. Un cap de la Hamas afirmà durant l'enterrament de l'autora de l'atac que es tractava de la primera kamikaze del grup, però que «no serà la darrera».

«La Hamàs no renunciarà al camí de la Jihad, de la resistència i de l'alliberament encara que haguem de sacrificar els nostres fills i esposes», afirmà Mahmud Zahar davant de la multitud. De 22 anys i mare de dos infants petits, Reem Saleh Al-Riyachi matà dimecres tres soldats i un agent de seguretat israelians a Erez, principal pas entre la franja de Gaza i Israel.

Diversos centenars de persones assistiren al funeral, que començà amb una oració tradicional en una gran mesquita al centre de Gaza. L'atemptat fou reivindicat conjuntament per la Hamàs i les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa, grup armat vinculat a Al Fatah, de Iasser Arafat. «La màrtir Reem és una heroïna ja que ho deixà tot. Era una jove casada que deixà un marit i fills per anar al paradís», digué Zahar en una al·locució a la mesquita. «No serà la darrera (kamikaze) del nostre poble», afegí.

S'imposà el bloqueig «a tota la franja de Gaza», indicà un comunicat militar israelià, segons el qual «el pas (cap o des d'Israel) serà autoritzat en casos humanitaris» en coordinació amb els palestins. «Hi ha un milió d'habitants a la franja de Gaza, i hem de permetre'ls de viure normalment. Les mercaderies continuaran passant en els dos sentits a través de la terminal de Karni», declarà a la ràdio el coronel Yoav Mordechai Poli, un responsable israelià a la franja de Gaza.

Segons un portaveu militar, el bloqueig afecta també «i fins a nova ordre» la zona industrial d'Erez, on més de 5.000 obrers palestins treballen en unes 200 empreses israelianes i palestines. Uns 30 diputats de la franja de Gaza no pogueren participar a Ramal·là (Cisjordània) a la votació del pressupost de l'Autoritat Palestina.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris