cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

La Comissió Europea recorrerà la suspensió del Pacte d'Estabilitat

Envesteix contra l'Ecofin perquè no sanciona França i Alemanya

La Comissió Europea decidí ahir denunciar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea «la forma jurídica i la validesa» de la decisió presa per part de l'Ecofin el passat 25 de novembre, en decidir no seguir els procediments per dèficit excessiu contra França i Alemanya d'acord amb el Pacte d'Estabilitat i de Creixement.

Així, a través d'un procediment accelerat «per restablir com més aviat millor la seguretat jurídica», el Col·legi de Comissaris emprèn la primera acció judicial en el marc de la Unió Econòmica i Monetària (UEM). Assegura que les conclusions de l'Ecofin tenen «incidències polítiques que toquen al cor mateix del procés d'integració d'Europa».

Per intentar suavitzar l'enfrontament polític amb les capitals, la Comissió assegura que la seva demanda és focalitzar únicament sobre els elements de procediment i no sobre els aspectes de les conclusions del Consell lligats a la vigilància econòmica de cada país. En concret, retreu als ministres d'Economia adoptar conclusions no vinculants en lloc de prendre una decisió amb efectes jurídics precisos.

«Tots sabem que el contingut de les conclusions del Consell Ecofin podrien haver estat adoptades sota la forma de recomanacions conforme al que el Tractat assenyala en aquesta matèria. Tanmateix, els estats membres han optat deliberadament per una posició intergovernamental, fet que modifica la naturalesa de la vigilància pressupostària», digué el comissari europeu d'Economia i Assumptes Monetaris, Pedro Solbes, en un comunicat.

El Consell tenia fins i tot la possibilitat de rebutjar les recomanacions de la Comissió davant la seva pròpia avaluació dels factors econòmics. «És útil disposar d'una sentència del Tribunal per precisar les modalitats de la vigilància en el futur», afegí Solbes.

Les conclusions del Consell constitueixen una violació del mecanisme de control instaurat per l'article 104 del Tractat CE, pel reglament 1467/97 i pel Pacte d'Estabilitat. Aquest mecanisme, concebut com una sèrie d'etapes successives i de terminis imperatius, té per fi portar el Consell a obligar als estats membres implicats en la moneda única a prendre les mesures necessàries per corregir el seu dèficit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris