algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
26°

El Constitucional declara il·legal la llei que concedeix immunitat a Berlusconi

El primer ministre haurà d'afrontar el procés per presumpta corrupció a jutges

95148

La declaració d'il·legalitat de la Llei sobre la immunitat suposa un cop dur per a Silvio Berlusconi.

El Tribunal Constitucional italià declarà ahir il·legal la llei que concedeix immunitat als cinc alts càrrecs de l'Estat mentre exerceixen la seva tasca, que fou aprovada pel Govern el passat mes de juliol i havia permès la suspensió dels processos oberts contra el primer ministre, Silvio Berlusconi. Aquesta sentència implica l'anul·lació de la suspensió del procés penal obert contra Berlusconi per presumpta corrupció a jutges per a la compra a baix preu del grup alimentari SME per part del grup Fininvest, de la seva propietat.

Segons la sentència del Constitucional, màxima instància judicial, que no pot ser apel·lada, la llei que donava immunitat i suspenia qualsevol tipus de judici anterior o durant la durada del càrrec als cinc alts representants de l'Estat -presidents de la República, del Tribunal Constitucional, del Senat i del Congrés i primer ministre- viola els articles 3, sobre igualtat davant de la llei, i el 24, sobre la possibilitat de recórrer a la llei per defensar-se.

El Tribunal ha precisat que la valoració de les conseqüències per la declaració de la il·legitimitat de la llei correspondrà al Tribunal Suprem. A més, el Tribunal constitucional ha acceptat la proposta de referèndum presentada per l'exjutge i president del partit Lista diPietro, Antonio diu Pietro perquè els ciutadans votin sobre la legitimitat de la llei sobre la immunitat, coneguda com llei Lodo Schiffani.

Això no obstant, el referèndum, sol·licitat per Di Pietro amb 900.000 firmes, no es realitzarà perquè la primera sentència ho fa innecessari. «És una notícia meravellosa, perquè nosaltres sempre havíem sostingut que la llei Schiffani és inconstitucional i immoral», declarà Di Pietro després de conèixer la notícia. La decisió es prengué a una nova reunió de la Cambra, després de les trobades de fa uns dies que acabaren sense que s'arribàs a una solució.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris