cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Dimiteixen 12 ministres per la persecució als reformistes iranians

Dotze ministres iranians han presentat la seva dimissió al president del Govern, Mohamed Khatami, en protesta per una decisió del Consell de Guardians de la Constitució (CGC) de prohibir les candidatures de 80 diputats reformistes, que cercaven la reelecció en els comicis del pròxim febrer.

«Dotze ministres han posat els seus càrrecs a disposició de Khatami, en un gest de solidaritat amb ell», digueren fonts oficials, en al·lusió al caràcter reformista del mateix president, enfrontat al líder suprem, el conservador Ali Khamenei. Khatami encara no ha decidit si accepta la dimissió dels seus ministres.

La marginació dels diputats reformistes reflecteix la bretxa cada vegada major entre els aliats de Khamenei i els reformistes, que des de l'arribada de Khatami al govern el 1997 no han aconseguit imposar les reformes polítiques i econòmiques ni han aconseguit avanços en el camp dels drets humans. Khatami ha rebutjat la decisió del CGC i ha assegurat que pensa discutir l'assumpte de les candidatures amb Ali Khamenei.

Per la seva part, desenes de diputats -gairebé tots ells afectats per la decisió del CGC- protagonitzaren ahir, per segon dia consecutiu, una asseguda dins el Parlament (de 270 membres) per tal de protestar per haver-se apartat de la cursa electoral.

D'acord amb l'agència de notícies estudiantil ISNA, el CGC, màxim responsable del procés electoral iranià i dominat pels conservadors, va rebutjar uns 870 dels 1.700 candidats que es van presentar a Teheran per concórrer a les eleccions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris