cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Els clergues iranians prohibeixen els candidats reformistes a les eleccions

Els governadors provincials amenacen de dimitir en protesta

Desenes de diputats reformistes organitzaren ahir una asseguda al Parlament en protesta pel rebuig de les candidatures de molts d'ells per als comicis legislatius del pròxim 20 de febrer. Segons fonts parlamentàries, altres diputats abandonaren la sessió celebrada ahir per la cambra pel mateix motiu.

D'acord amb l'agència de notícies estudiantil ISNA, l'influent i conservador Consell de Guardians de la Constitució (CGC), màxim responsable del procés electoral iranià, rebutjà uns 870 dels 1.700 candidats que es presentaren a Teheran per concórrer a les eleccions.

Entre els rebutjats figuren almanco 80 diputats de l'actual cambra, controlada pels moderats, inclòs Reza Katamí, germà del president del país, Mohamed Katamí, i líder del Front de la Participació Islàmica (FPI), la major formació aperturista del país.

El president iranià, que qualificà de «sense sentit» la decisió del CGC, digué que emprarà tots els «mitjans legals per solucionar el problema» i subratllà que la mesura «es contradiu amb els principis de la democràcia religiosa que intentam aplicar» al país.

«S'ha de permetre al poble elegir lliurement els seus representants d'entre els diferents corrents polítics», afegí Katamí, que lidera l'ala aperturista del règim islàmic xiïta de Teheran.

Segons fonts properes al CGC, alguns dels candidats rebutjats foren acusats d'estar relacionats amb casos de corrupció i d'oposar-se als principis de la Revolució Islàmica que, el 1979, enderrocà el règim monàrquic del Sha Mohamed Reza Pahlavi.

Observadors a Teheran consideren que la decisió del CGC, un organisme no elegit compost per 12 clergues xiïtes d'alt rang, pot posar el règim iranià a la vora d'una nova crisi política entre els corrents conservador i reformista.

Els governadors de 27 províncies iranianes denunciaren ahir el rebuig de diverses candidatures reformistes a les eleccions legislatives i amenaçaren de dimitir d'aquí a una setmana si es manté l'esmentat rebuig, en una carta remesa al president iranià, Mohammad Katami.

«El Consell de Guardians ha rebutjat la candidatura de més de 80 diputats de l'actual Parlament i la de 3.500 candidats per motius polítics», afirma el text, firmat per 27 dels 28 governadors iranians.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris