cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

EUA anuncia l'alliberament de centenars de presoners a l'Iraq

La mesura coincideix amb el novè mes de presència nord-americana

El cap de l'Administració Provisional de la Coalició a l'Iraq (CPA), Paul Bremer, anuncià ahir que en les pròximes 24 hores s'iniciaria un programa que preveu l'alliberament de cinc-cents iraquians retinguts en camps de confinament des del començament de la guerra. La mesura de gràcia coincideix amb la commemoració, aquest divendres, del novè mes de l'entrada de les tropes nord-americanes a Bagdad.

Bremer, que es presentà davant de la premsa acompanyat per l'actual president de torn del Consell de Govern Provisional iraquià, Adnan Pachachi, subratllà que el programa té com a objectiu afavorir la reconciliació iraquiana i impulsar el procés de traspàs de poder.

El representant de la Casa Blanca a Iraq explicà, tanmateix, que perquè els detinguts siguin posats en llibertat han de complir tres requisits fonamentals. Primer, no tenir les mans tacades de sang i no haver comès delictes greus contra les forces d'ocupació o el poble iraquià. Segon: firmar un document en el qual es comprometen a renunciar i condemnar la violència i el terrorisme a l'Iraq, i no haver pertangut a l'organigrama del partit Baaz.

La tercera condició és aconseguir que un cap de tribu o una altra persona amb algun tipus de poder es comprometi amb les forces d'ocupació per responsabilitzar-se dels actes de l'alliberat i facilitar la seva captura si torna a ser reclamat.

«Al programa, sols estan inclosos els presoners detinguts per raons de seguretat que no hagin comès cap delicte de sang o crim contra la humanitat», detallà després, en una segona conferència de premsa, el portaveu militar de l'Exèrcit nord-americà a Bagdad, Mark Kimmit. «En aquest moment hi ha 506 persones que compleixen aquestes condicions. No hi ha cap dona i 28 són adolescents. El programa no distingeix ètnies o religions», afegí.

Tanmateix, sí que discrimina per raons de nacionalitat, ja que entre els qui seran alliberats no hi ha cap dels 300 ciutadans d'altres països, majoritàriament àrabs, detinguts a l'Iraq. Tampoc no s'inclouen els prop de 3.800 membres del grup armat d'oposició iraniana Muyahidin Jalq, que operaven a l'Iraq sota la tutela de Saddam Hussein. Kimmit ressaltà que no formen part del programa els 54 noms dels iraquians més cercats que apareixen al joc de pòquer que el Pentàgon ha repartit entre els seus soldats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris