nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

El rei Mohamed VI concedeix l'indult a Alí Lmrabet i a 32 condemnats més

El periodista alliberat té la intenció de publicar dos nous diaris, en àrab i francès

El rei del Marroc, Mohamed VI, concedí ahir l'indult a 33 condemnats per diversos delictes, entre ells set periodistes, coincidint amb la creació de la Instància d'Equitat i Reconciliació, l'òrgan encarregat d'examinar, de manera extrajudicial, les violacions contra els Drets Humans perpetrades durant els «anys de plom», des de la dècada dels seixanta i fins a principis dels noranta.

Entre els indultats hi ha set periodistes, i entre ells el francomarroquí Alí Lmrabet, en presó des del 21 de maig i en vaga de fam des del 30 de novembre. El passat 17 de juny Lmrabet rebé una condemna ferma de tres anys de presó per ultratge al rei. Ara, la mesura de gràcia de Mohamed VI el lliura d'aquesta pena i també d'una altra pendent des de novembre de 2001.

El periodista francomarroquí afirmà ahir que té la intenció de publicar pròximament dos nous diaris, un en llengua àrab i un altre en francès, i precisà que presentarà les peticions pertinents a les autoritats, segons indicà una hora després de sortir de la presó de Salé, prop de Rabat. El periodista féu aquest anunci poc després que el Ministeri de Justícia advertís que les seves dues publicacions continuaven prohibides.

Lmrabet, que ha expressat la «gran sorpresa» pel seu alliberament, indicà que ara «queda la gran prova: falta saber si en els dos mesos entrants em deixaran fer la meva feina lliurement i sense esculls. Aquesta serà la vertadera prova», declarà el periodista.

En el 2001, Lmrabet fou condemnat a quatre mesos de presó i 30.000 dirhams (uns 3.000 euros) de multa per difusió de falses informacions, per publicar a la seva revista Demain que el palau reial de Skhirat seria posat a la venda. Precisament ahir estava programada la vista del recurs d'apel·lació presentada pel fiscal, que cercava endurir la condemna. La vista fou postposada ahir al matí fins al 7 d'abril, però la decisió reial l'ha indultat també d'aquesta pena.

Segons el Ministeri de Justícia, amb aquesta mesura de gràcia quedaran lliures de càrrecs tots els periodistes condemnats al Marroc. Amnistia Internacional saludà la decisió del monarca, mentre demanà que revisi les lleis que limiten la llibertat d'expressió. Les organitzacions marroquines de Drets Humans elogiaren també la mesura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris