cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Els EUA apliquen ja el seu discutit pla de «fitxar» visitants estrangers

Les ONG de drets civils denuncien que mai no es provarà l'eficàcia

Els Estats Units enduriren ahir l'entrada de visitants estrangers mitjançant un controvertit programa de presa de fotografies i empremtes dactilars electròniques, que és rebutjat per grups de defensa dels drets civils. «Aquest programa és un important element a la guerra global contra el terrorisme», destacà ahir el secretari de Seguretat Nacional, Tom Ridge, en posar en marxa el programa «US-VISIT».

La seva primera etapa es posà en marxa a 115 aeroports i 14 terminals marítimes, per on transiten cada any prop de 24 milions de visitants de països els ciutadans dels quals necessiten visat d'entrada, tret dels de 27 nacions, la majoria europees.

Per a organitzacions defensores dels drets civils l'«US-VISIT» causarà demores innecessàries als punts d'entrada al país i possiblement mai no pugui provar la seva eficàcia. Faiz Rehman, president del Consell Nacional Pakistanès-Nord-americà, assegurà que sense una formació adequada del personal, es corre el risc que es formin llargues coes de viatgers als aeroports, es perdin vols i paguin justos per pecadors amb la detenció equivocada d'alguns estrangers.

Un analista de seguretat en l'aviació, Larry Johnson, considerà que amb el nou sistema s'obtindrà un gran volum d'informació que cap analista no podrà absorbir. La Unió de Llibertats Civils dels EUA (ACLU) opina que la nova acció afecta la privacitat de les persones, i que el que ha de fer el govern és reforçar els serveis d'espionatge contra el terrorisme.

«Volem mostrar al món que podem mantenir obertes les nostres fronteres mentre mantenim segura la nostra nació», precisà Ridge durant l'acte d'inici del programa a l'aeroport internacional d'Atlanta, a l'Estat de Geòrgia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris