cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

Els Estats Units comencen avui a «fitxar» els estrangers que entrin per mar i aire

British Airways prefereix cancel·lar els trajectes que volar amb guàrdies armats

Els Estats Units inicien avui el polèmic procés de fitxar, amb fotos i empremtes dactil·lars electròniques, els estrangers que arribin al país, en el marc d'un complex sistema de seguretat nacional. El programa, anomenat en anglès «US Visit» i per al qual s'han destinat 330 milions de dòlars per a aquest any fiscal, vol enfortir la seguretat i no foragitar els turistes ni impedir el flux legítim de béns i persones, segons el Departament de Seguretat Nacional (DHS).

El missatge per a la comunitat internacional és que «els EUA volen continuar sent una nació acollidora», digué recentment el subsecretari per a Seguretat del Transport i Fronteres, Asa Hutchinson. «Volem reforçar la seguretat i la integritat del nostre sistema d'immigració», manifestà Hutchinson en explicar el desembre els detalls del programa, que afectarà cada any uns 26 milions de persones.

El programa està dirigit als estrangers que arriben al país amb visats d'estudiant, turisme o negocis, i la seva primera fase entrarà en vigor en 115 aeroports i 14 ports marítims del país. Després serà ampliat a tots els punts d'entrada -aeris, marítims i terrestres-, com a part dels esforços per registrar les entrades i sortides de tots els viatgers estrangers.

Els ciutadans de 27 països, entre ells alguns de l'Europa Occidental, Canadà, Japó i Austràlia, que no requereixen visats per a estades de turisme o negocis inferiors a 90 dies, no estarien subjectes a l'escrutini.

Els visitants seran sotmesos a més als interrogatoris de rigor de l'inspector de duanes sobre el motiu i la durada de la seva visita. Es calcula que uns 23 milions de persones seran sotmesos a aquesta investigació cada any. Tota aquesta informació serà acarada amb una base de dades sobre presumptes terroristes i si la computadora no dóna alguna advertència o detecta algun problema migratori del visitant les autoritats li permetran el pas.

Els Estats Units estan convençuts que aquest programa frenarà el pas de possibles terroristes perquè el sistema detectarà quan algú intenti entrar amb documents falsificats.

A més, la base de dades ha anat acumulant en els últims anys les empremtes dactil·lars d'extremistes i terroristes.

Per la seva banda, British Airways, la primera línia aèria d'Europa, rebutja volar als EUA amb guàrdies armats als seus avions, segons un memoràndum intern de la companyia divulgat pel setmanari britànic The Observer.

Aquesta aerolínia, que als últims dies fou aparentment amenaçada per un possible pla de segrest aeri, considera que dur agents amb armes significaria que no existeix la suficient seguretat a bord, cas en què optaria per no volar. Washington reclamà a les aerolínies estrangeres que introdueixin agents armats als avions destinats a aquest país quan sigui necessari, una petició que fou immediatament acceptada pel Govern britànic. «Si hi ha informació sobre la seguretat d'un vol determinat que ens ofereixi preocupació, no operarem aquest vol. Aquesta és la nostra posició, independentment que el Govern desplegui policies armats», indica el document.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris