nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Mikail Saakachvili proclama la seva victòria a les eleccions de Geòrgia

Un sondeig fet a peu d'urna li otorgava el 85 per cent dels vots

Sis setmanes després de la «revolució de la rosa» que desterrà del poder Eduard Shevardnadze, Geòrgia elegí ahir el seu nou president, amb tota probabilitat el reformista Mikail Saakachvili, que proclamà la seva victòria poc després del tancament dels col·legis electorals. «Vull donar les gràcies a tota la nació, a tots els meus adeptes. Aquesta no és només la meva victòria, sinó la del poble de Geòrgia. Vull que ens unim per construir una nova Geòrgia», assegurà Saakachvili a Tiblisi durant un míting davant dels seus partidaris.

Segons un sondeig a la sortida de les urnes difós per la televisió georgiana -que cita com a font una organització no governamental finançada per la Gran Bretanya i Estats Units-, Saakachvili hauria obtingut un 85,8 per cent dels vots.

Els resultats oficials preliminars i les xifres exactes de la participació s'havien de conèixer durant la matinada. Tanmateix, l'índex de participació superà amb escreix el mínim exigit del 50 per cent, amb la qual cosa els comicis foren declarats vàlids, just el contrari del que s'havia arribat a insinuar hores enrere. Consider aquestes eleccions vàlides. En total, 1,6 milions de persones votaren» d'un total d'1,8 milions d'electors inscrits, declarà el president de la Comissió Electoral Central, Zurab Tchiaberachvili, després del tancament dels col·legis.

«És estrany que la participació sigui tan elevada en una batalla guanyada per endavant. Els electors georgians es pronunciaren molt clarament a favor de Saakachvili», declarà l'ONG.

Les regions separatistes d'Abjazia i Ossètia del Sud no participaren a la votació. Els habitants de la regió autònoma d'Adjaria, el líder de la qual, Aslan Abachidzé, està enfrontat amb Tiblisi i només acceptà aixecar l'estat d'emergència en l'últim moment, foren poc nombrosos en acudir a les urnes.

Als seus 36 anys, Saakachvili era el més jove i més carismàtic dels sis candidats que figuraven a les paperetes.

Confiat i somrient, el candidat votà ahir dematí al centre de la capital. En el moment de dipositar el seu vot prometé: «Tot el que compta per a mi és prendre les mesures necessàries per millorar la vida dels georgians».

Advocat format a Europa i als Estats Units, demòcrata prooccidental, Saakachvili féu de la lluita contra la corrupció la seva prioritat absoluta, ja que el país està considerat un dels més corruptes de tot el món.

El candidat, acusat per alguns de populisme, prometé multiplicar per dos les pensions, millorar la desastrosa situació econòmica del país i tornar a Geòrgia les regions d'Abjazia i Ossètia del Sud d'aquí a cinc anys.

Aquesta república caucàsica manté unes difícils relacions amb Rússia, a la qual acusa d'ingerència en aquestes dues regions així com a Adjaria.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris