nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Prodi creu necessari que s'aprovi enguany la Constitució europea

Sense el text considera «inevitable» una Europa de dues velocitats

El president de la Comissió Europea, Romano Prodi, veu «inevitable» una Europa de dues velocitats si no s'acorda el 2004 la Constitució europea que no tirà endavant en la recent Cimera de Brussel·les. En una entrevista que ahir publicava La Repubblica, Prodi es mostra també crític amb la presidència italiana de la Unió: «Itàlia ha estat absent d'Europa, com Europa ha estat absent d'Itàlia», assegurà.

Per al cap de l'Executiu comunitari, si la situació sobre el text constitucional no es desbloqueja, alguns països podrien anar cap endavant. «I potser -diu- serà inevitable». Segons la seva opinió, podrien ser els «països fundadors» o fins i tot un grup de «vells i nous estats» amb una mateixa visió d'Europa qui assumeixin aquest lideratge.

A més, subratlla que «el tren» de la Unió Europea no pot moure's sempre a la velocitat del vagó més lent. «De fet, tinc la impressió que alguns dels vagons no volen moure's o fins i tot volen anar cap enrere», afirmà Prodi, que avançà que aprovar el text de la Convenció i dotar Europa d'una veritable Constitució continua sent la seva «prioritat».

Prodi es referia en un altre moment de l'entrevista al crui obert en la Unió Europea arran de la crisi de l'Iraq i considera que si Europa hagués estat present s'hauria aconseguit «una solució que preservàs la pau». Pel que fa a la polèmica generada per la ruptura del Pacte d'Estabilitat, que no ha dubtat a qualificar d'«autèntica derrota», ha acusat Alemanya i França d'haver-se guiat per «interessos a curt termini compartits per la presidència italiana».

En diferents moments de l'entrevista, Prodi ha fet un balanç negatiu de la presidència italiana, que acabà oficialment el passat 31 de desembre. Pel president de l'Executiu de la Unió Europea, «en el passat, la contribució d'Itàlia a la construcció europea havia estat sempre decisiva, fet que no ha succeït en 2003».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris