algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

IU i PNB exigeixen la dimissió de Trillo i el retorn de les tropes

Govern i oposició mostren solidaritat amb els familiars de les víctimes

Govern, PP i l'oposició mostraren ahir la seva més rotunda condemna a l'atemptat contra el comboi d'espanyols a Iraq. Tots ells mostraren la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes en aquest «dia de dol per a tot el país». Però IU i PNB demanaren la dimissió del ministre de Defensa, Federico Trillo-Figueroa, així com la tornada de les tropes espanyols desplegades a l'Iraq i la immediata compareixença del president del Govern, José María Aznar. CiU, per la seva part, considerà «il·lògic» que l'Executiu es replantegi la presència de tropes, però recordà als populars la seva responsabilitat.

Zapatero condemnà sense pal·liatius l'atac i manifestà la seva «solidaritat plena» amb les Forces Armades. «És coneguda la meva posició sobre el conflicte d'Iraq, però és un dia de dol, dolor, proximitat i solidaritat amb les famílies i les persones que estan complint amb el seu deure al servei del nostre país», digué.

El líder d'IU, Gaspar Llamazares, anà més enllà i demanà la dimissió del ministre de Defensa. En un comunicat condemnà l'atac sofert pels agents espanyols i mostrà la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes, mentre reclamà la dimissió de Trillo com a «primera mesura» per exigir la responsabilitat del Govern davant «del desastre al qual ens ha abocat».

Llamazares anuncià també la immediata sol·licitud de compareixença del president del Govern, José María Aznar, al Congrés dels Diputats. «Aznar haurà d'explicar molt bé quin és el paper dels agents del CNI en aquest país, ja que com a força ocupant és un objectiu evident que s'ha confirmat avui», subratllà.

Des del PNB, Iñaki Anasagasti declarà que després d'aquest esdeveniment Trillo està obligat a dimitir perquè és «un personatge patètic», i les tropes espanyoles han de retornar «immediatament». Anasagasti mostrà, en primer lloc, la solidaritat del PNB amb els familiars de les víctimes, i afirmà que el principal responsable de l'esdevingut ha estat el president del Govern, «per la bogeria que ha suposat enviar uns soldats a una mort segura sense cap debat al Parlament».

Insistí que és imprescindible que les tropes espanyoles a Iraq retornin a Espanya de forma immediata, assegurant que la seva permanència allà és «continuar condemnant-les pràcticament a la mort». De Trillo, Anasagasti assenyalà que segurament no dimitirà i seguirà sense responsabilitzar-se de res, «com ja va fer amb el Yak-42 o amb el proveïment dels B-52 per damunt Bilbao o Saragossa».

El portaveu de CiU al Congrés, Xavier Trias, tanmateix, considerà que «seria il·lògic» que el Govern del PP es replantejàs la presència de contingents espanyols a l'Iraq. «Quan es pren una decisió d'aquest tipus, un sap que assumeix situacions d'alt risc i que aquestes coses poden ocórrer». «El replantejament s'havia d'haver fet abans», digué Trias.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris