algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

Els iraquians viuen un final del Ramadà sense festa i marcat per la inseguretat

Bremer assegura que la resistència està començant a acarnissar-se amb els civils

Els iraquians celebraren poc enguany el final del Ramadà, que per a molts era el primer sense Saddam Hussein i sota l'ocupació de les forces de la coalició encapçalades pels Estats Units. A Bagdad i altres poblacions, la major part dels habitants, tant els musulmans sunnites com els xiïtes, s'estimaren més celebrar a casa les festivitats d'Eid al Fitr, a causa de la inseguretat i la pèssima situació econòmica que viu l'Iraq.

Per tradició, durant l'Eid al Fitr, els iraquians es posen els vestits millors, visiten els seus familiars, surten de casa tots plegats, van de compres, omplen els restaurants, que aquests dies dates preparen menús típics, i alguns musulmans es permeten provar l'alcohol després de gairebé un mes d'abstinència.

Però, tot i l'aixecament de les sancions que pesaven contra l'Iraq, els ciutadans no han gaudit d'aquestes activitats i plaers d'enguany. «Com ho celebrarem si pertot arreu hi ha soldats i a més no hi ha doblers», assenyalava Hayed a l'Hamdani, funcionari de l'Administració metropolitana. En aquest sentit, l'alt comandament militar dels Estats Units prohibí als iraquians disparar les seves armes a l'aire per festejar-ho, tot i que ben pocs compliren el mandat. A més, els comerços de venda de begudes alcohòliques es tancaren amb balda a causa de les amenaces i per temor d'atacs.

«No hi ha ambient de felicitat durant aquest Eid, i no n'hi pot haver tal com està el país», digué Rajab Elwan, mercader del barri comercial de Kerrada, al centre de la capital.

A Bagdad, les forces dels EUA i la Policia iraquiana adoptaren mesures extraordinàries de seguretat per prevenir que es repetissin tragèdies similars a les ocorregudes a l'inici del Ramadà. Per això, va estar vigent la màxima alerta tot el dia.

Per la seva banda, l'administrador nord-americà de l'Iraq, el diplomàtic Paul Bremer, afirmà ahir que la resistència ha canviat d'estratègia, ja que els seus atacs «han començat a acarnissar-se amb la població civil».

«La situació de la seguretat ha canviat. Abans eren predominants els atacs contra les forces de la coalició. Ara se centren en civils que col·laboren amb les forces de la coalició», digué Bremer.

El diplomàtic es referí sobretot a la cadena d'atacs mortals contra objectius iraquians, especialment comissaries.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris