cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

La UE suspèn els procediments contra França i Alemanya pels seus dèficits

El BCE veu greus riscs en la concessió del perdó a ambdós i tem que creï escola

99560

L'Ecofin decidí no sancionar les economies de França i d'Alemanya.

El Consell d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) suspengué ahir el procediment per dèficit excessiu obert contra França i Alemanya, avortant tota possibilitat que derivi en les sancions econòmiques que preveu el Pacte d'Estabilitat i de Creixement per als països que no mantenen la disciplina pressupostària.

Aquesta decisió purament política es produí amb l'oposició de la Comissió Europea, Espanya, Holanda, Finlàndia i Àustria, els quals donaven suport a l'aplicació dels procediments per aconseguir l'objectiu que ambdós països tornin a situar-se sota el llindar del 3 per cent del dèficit públic.

Després de vuit hores de negociació despús-ahir i tres hores i mitja més ahir dematí, a petició de la Comissió Europea els ministres sotmeteren a votació cada una de les propostes sobre la taula: les dues recomanacions de l'Executiu sobre Alemanya i França i el text proposat ahir per l'Eurogrup.

El comissari europeu d'Economia i Assumptes Monetaris, Pedro Solbes, va veure com es formava una minoria de bloqueig en contra de les seves propostes basades en els articles 104 del Tractat, tot i el fet que Dinamarca, Espanya, Bèlgica, Suècia, Àustria, Finlàndia i Grècia les avaluassin.

En canvi, tirà endavant per majoria qualificada la declaració política que acordaren en l'Eurogrup i que deixa en suspens el procediment.

Aquesta era la primera vegada en la història que era necessari aplicar el procés previst contra dos països que no compliran per tercer any consecutiu la disciplina pressupostària establerta pels estats membre.

Per la seva banda, el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), ferm defensor del Pacte d'Estabilitat i Creixement, alertà ahir dels «greus riscs» de la suspensió de les sancions a Alemanya i a França pel seu excessiu dèficit fiscal i lamentà «profundament» la decisió de l'Ecofin.

La «mort tècnica» del Pacte motivà una teleconferència extraordinària del màxim òrgan rector del BCE, que en un comunicat manifestà el seu suport total a la CE i advertí dels perills de la falta de lleialtat als criteris de Maastricht.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris