cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Estat d'emergència a Geòrgia després que l'oposició assaltàs el Parlament

El cap de la diplomàcia russa viatjarà a l'exrepública soviètica per fer de mediador

Geòrgia quedà ahir en un autèntic caos, després que l'oposició al Govern d'Eduard Shevardnadze s'adjudicàs la Presidència d'aquesta exrepública soviètica i obligàs el mandatari a declarar l'Estat d'emergència. «Declar l'Estat d'emergència», digué Shevardnadze en declaracions transmeses en viu per la televisió després que centenars de manifestants opositors que demanaven la seva renúncia prenguessin a l'assalt l'edifici del Parlament.

L'oposició declarà l'expresidenta del Parlament, Ninó Burdjanadzé, com a cap de govern provisional de Geòrgia. «Segons la Constitució, Nino Burdjanadzé és la presidenta del país fins que se celebrin noves eleccions parlamentàries i presidencials», segons el líder opositor radical, Mijail Saakachvili. L'oposició havia denunciat un frau massiu en les eleccions del passat 2 de novembre, a les quals fou declarat com a guanyador el partit de Shevardnadze, i exigí la renúncia del mandatari i la convocatòria de nous comicis.

Al començament de la jornada, els manifestants aconseguiren entrar al Parlament amb les seves banderes mentre el president pronunciava el seu primer discurs després de les polèmiques eleccions, obligant el mandatari a escapar per una porta posterior envoltat de guardaespatlles. «Un cop d'Estat s'ha produït a Geòrgia», assenyalà poc després una escarida declaració de la Presidència. Hores més tard, uns 3.000 opositors prengueren l'edifici de la Presidència malgrat una suau resistència de la Policia, i anunciaren que mantindrien l'ocupació «fins a l'arribada» de Burdjanadzé.

Cap a la nit, uns 30.000 manifestants es concentraren a la plaça de la Llibertat de Tiblisi per exigir la renúncia de Shevardnadze, segons les estimacions de Saakashvili. «Li donam 45 minuts per fer això. Després anirem i l'agafarem», digué el dirigent opositor. Uns 10.000 opositors que cantaven «renúncia, renúncia!» trencaren el cordó policíac i anaren cap a les oficines del mandatari, sense que els gasos lacrimògens llançats per la Policia aconseguissin detenir-los.

Els manifestants abraçaven i besaven els oficials mentre s'obrien camí. Malgrat les advertències sobre que les protestes podrien acabar en una de sangonosa guerra civil, Saakashvili assegurà que les manifestacions continuaran sent pacífiques. La primera cadena de la televisió pública deixà de transmetre, sense que se sabés el motiu del tall. La gravetat de la situació impulsà Rússia a anunciar l'enviament a Geòrgia del seu ministre d'Afers Estrangers, Igor Ivanov, però assegurà que les seves tropes estacionades al país no intervindran al conflicte.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris