nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Bush diu a Londres que «els EUA no es retiraran davant d'una banda d'assassins»

Vint-i-cinc persones foren detingudes a les manifestaciones que es feren a tota la ciutat

81042

Els manifestants protagonitzaren una mena d'estira i arronsa amb la Policia de Londres que acabà amb 25 detinguts.

El president dels Estats Units, George W. Bush, va declarar ahir a Londres que el seu país no va fer el que va fer a l'Iraq per ara «retirar-se davant d'una banda de pinxos i assassins». En la primera intervenció de la seva visita d'Estat al Regne Unit, Bush va parlar de l'Iraq i del Pròxim Orient davant una audiència d'experts en temes de defensa i política exterior reunida a Banqueting House, un palauet de protocol al centre de Londres.

El dirigent nord-americà va deixar molt clar que Estats Units no té previst retirar-se aviat de l'Iraq, envaït per la coalició aliada el març d'aquest any. «No avançàrem centenars de milles fins al cor de l'Iraq i pagàrem un preu dolorós en baixes i alliberàrem 25 milions d'iraquians per retirar-nos ara davant d'una banda de pinxos i assassins», va afirmar Bush.

«Complirem -va afegir- ramb la nostra responsabilitat a l'Afganistan i a l'Iraq, acabant la tasca democràtica que hem començat... El fracàs de la democràcia a l'Iraq tornaria el seu poble a la misèria i posaria el país a les mans dels terroristes que volen destruir-nos». «Però la democràcia triomfarà a Iraq perquè la nostra voluntat i la nostra paraula són fermes i perquè el poble iraquià no renunciarà a la seva llibertat», va declarar.

El president dels Estats Units va assegurar també que bona part de la reconstrucció de l'Iraq es produeix a un ritme més ràpid que a l'Alemanya i el Japó de la postguerra i va avisar l'ONU que s'exposa a quedar-se sense continguts si no dóna suport a la intervenció nord-americana.

Després de demanar una «revolució democràtica» a l'Orient Mitjà, Bush va reconèixer que l'avenç de les llibertats en aquesta zona del món no es produirà d'avui per demà: «Hem de ser pacients amb els altres, i als països de l'Orient Mitjà encara els queda molta tirada per recórrer».

Un total de 25 persones foren detingudes ahir durant les manifestacions que es feren a Londres per protestar de la visita de Bush. Les detencions responien a faltes menors, «com la destrucció de béns públics, possessió d'objectes perillosos o cosum excessiu d'alcohol», segons un portaveu de la Policia Metropolitana. Malgrat els arrests, la impressió de les forces de seguretat, que extremaren la vigilància al centre de la capital, és que «la jornada ha transcorregut sense grans altercats i les protestes han estat pacífiques», segons la font.

Entre els actes d'ahir dels manifestants destacaren una paròdia de la cerimònia del te davant el Palau de Buckingham, residència de la reina Isabel i on s'hostatja el matrimoni Bush; protestes a la plaça de Trafalgar i una concentració d'estudiants davant el Parlament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris