cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Saddam adverteix que hi haurà més morts si els ocupants continuen a l'Iraq

EUA utilitza míssils, per primera vegada des del final de la guerra, per lluitar contra la resistència

63676

Imatge de les restes d'un dels helicòpters que s'estavellà ahir a Mossul.

> L'emissora de televisió àrab Al Arabiya transmeté ahir un enregistrament d'audio suposadament de l'expresident iraquià Saddam Hussein instant els seus compatriotes que duguin a terme una guerra santa o jihad contra les forces d'ocupació i advertint que hi haurà més morts per a les tropes encapçalades pels Estats Units. «Combatre'ls (...) és el deure legítim, patriòtic i humanitari i els ocupants no tenen cap més opció que deixar l'Iraq, el país dels àrabs i de l'Islam, com a perdedors maleïts», assenyalà la veu, que s'assemblava a la de Saddam Hussein. «El camí de la Jihad i de la resistència és el millor sota Déu, la humanitat i la història i és l'únic camí que garantirà l'expulsió de les tiràniques forces estrangeres del nostre país i de concedir la llibertat plena i la sobirania al nostre poble a la seva terra», digué l'enregistrament en un comentari per commemorar el Ramadà.

La darrera vegada que un presumpte enregistrament de Saddam Hussein fou transmès va ser el 17 de setembre, així mateix per la cadena Al Arabiya. Llavors, la veu també exigí la retirada incondicional de les forces dels Estats Units de l'Iraq o a exposar-se a pèrdues «catastròfiques», en llenguatge semblant a l'usat ahir.

Estats Units va iniciar la guerra contra l'Iraq el 20 de març, el 9 d'abril enderrocà Hussein, i l'1 de maig el president George W. Bush declarà que havien acabat els combats majors. Les forces encapçalades pels Estats Units han capturat o matat desenes d'ajudants de Hussein, però el deposat president segueix en parador desconegut malgrat haver-hi una recompensa de 25 milions de dòlars pel seu cap. A la gravació de setembre, la veu demanà als iraquians «fer una guerra santa per tots els mitjans contra els ximples invasors».

D'altre costat, les tropes nord-americanes dispararen ahir, per primera vegada des que conclogueren els combats a gran escala, un míssil guiat per satèl·lit contra un reducte de la resistència pròxim a la localitat iraquiana de Mossul.

El llançament del míssil guiat es dugué a terme el dia següent que 17 militars dels Estats Units morissin a conseqüència de la col·lisió de dos helicòpters Blackhawk a la localitat iraquiana de Mossul, l'incident més greu sofert per Estats Units des que el passat març deslligàs la guerra a l'Iraq.

«Un Míssil de Sistema Tàctic Militar va ser disparat sobre una àrea d'ensinistrament de l'anterior règim, ubicada a 25 quilòmetres a l'oest de Kirkuk», digué el tinent coronel Bill MacDonal, portaveu de les tropes nord-americanes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris