algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Alemanya surt de la recessió i el PIB de França creix més de l'esperat

El país germànic era des del quart trimestre del 2002 en crisi tècnica

L'economia d'Alemanya, la més important de la zona euro, i la de França, la segona potència europea, s'expandiren lleugerament en el tercer trimestre del 2003, cosa que suscità esperances que els dos motors del creixement a Europa comencin a veure la llum al final del túnel.

El Producte Intern Brut (PIB) d'Alemanya registrà una expansió d'un 0'2% al tercer trimestre, respecte del segon del 2003, després de tres trimestres consecutius de descens, segons xifres de l'Oficina federal d'estadístiques publicades aquest dijous.

«La lleugera millora en el tercer trimestre assenyala el final de la recessió alemanya», subratllà Guilhem Savry, economista del banc CDC Ixis. Alemanya estava des del quart trimestre del 2002 tècnicament en recessió, que es defineix per dos trimestres consecutius de retrocés del PIB.

Per la seva part, França evità per molt poc la recessió, ja que el seu PIB registrà un augment un 0'4% en el tercer trimestre d'enguany, respecte del segon trimestre, quan baixà un 0'3%, segons indicà ahir l'Institut Nacional d'Estadística i Estudis Econòmics francès (INSEE).

Aquest indicador, major que el previst pels analistes, anuncia que l'economia de França acabarà l'any 2003 en lleugera expansió, amb un 0'2% en xifra anual, encara que és el pitjor resultat des de 1993, any de recessió. La xifra del creixement d'Alemanya i de França confirmà la tendència a una lenta millora a tot Europa, després d'un període de caiguda, en part a causa de l'alça de l'euro de cara al dòlar, que afectà les exportacions.

Tot i que encara falten precisions sobre els components del creixement a França, els economistes estimen que l'alça del PIB francès fou estimulat pel consum, tant de productes manufacturats com d'energia i serveis, i pel comerç exterior.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris