muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Bush pretén accelerar la devolució del poder als iraquians si s'impliquen

El president dels EUA, George W. Bush, instà ahir els iraquians a involucrar-se més en la formació d'un nou Govern iraquià i sortí al pas de les crítiques contra el seu pla d'estabilitzar l'Iraq després de la guerra.

Després de dos dies de consultes amb els seus més directes col·laboradors i amb l'administrador civil per a l'Iraq, el nord-americà Paul Bremer, Bush confirmà el canvi d'estratègia política i expressà el seu desig de que els iraquians s'«involucrin més en el govern del seu país».

En unes declaracions a la Casa Blanca, el president informà que Bremer tenia previst tornar en les pròximes hores a Bagdad per reprendre els contactes amb el Consell de Govern iraquià i impulsar el procés.

És la primera vegada que el president dels Estats Units parla públicament de canvis en l'estratègia política a l'Iraq, que consisteix fonamentalment en estudiar la creació d'un Govern interí que ajudi als iraquians a «digerir» millor la invasió.

Fins ara, la Casa Blanca havia defensat la vigència del Consell de Govern, la tasca del qual ha estat molt criticada per membres de l'entorn de Bush, i la necessitat d'elaborar una Constitució i elegir un Parlament democràtic abans de tenir un nou Executiu.

Tanmateix, la incertesa sobre el terreny a causa de la creixent hostilitat contra les forces ocupants ha canviat el pas a l'administració dels Estats Units, molt preocupada pel negatiu impacte de la postguerra en l'opinió pública.

Interessats
«Estam molt interessats a accelerar el procés d'establir un Govern per al poble de l'Iraq que reflecteixi la voluntat del poble iraquià i representi a tots els seus pobles. Hem de fer-ho el més ràpid possible», digué el secretari d'Estat, Colin Powell.

Powell destacà que s'ha d'actuar amb agilitat perquè el pròxim 15 de desembre acaba el termini fixat en la resolució 1511 del Consell de Seguretat de l'ONU perquè el Consell de Govern presenti el seu pla per tenir Constitució i eleccions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris