cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Berlusconi assegura que les tropes continuaran a Iraq tot i l'atemptat

Afirma que l'atac «era inevitable» enmig del rebuig de l'oposició

El sangonós atemptat sofert ahir pel contingent militar italià que opera al sud d'Iraq causà una gran consternació al país, on el primer ministre, Silvio Berlusconi, ratificà la continuïtat del desplegament, enmig de les primeres veus que demanen el retorn dels soldats. Les mostres de dolor i condolença se succeïren durant tota la jornada, mentre es configurava l'abast de la matança.

La notícia la va rebre amb profund pesar el president de la República, Carlo Azeglio Ciampi, que reté homenatge a les víctimes i va enviar un missatge de condol als seus familiars i un altre d'assossec al poble italià, abans de partir cap els Estats Units.

Aquest mateix missatge de condolença ho va fer seu el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, qui deixà clar des del principi que els 2.400 soldats italians desplegats al sud d'Iraq continuaran als seus llocs.

«Cap intimidació ha de moure'ns de la voluntat d'ajudar (Iraq) a ressorgir i a construir-se el seu autogovern, la seva seguretat i la seva llibertat», afirmà Berlusconi en una declaració institucional.

Berlusconi declarà que l'atemptat era «inevitable», ja que després dels atacs contra l'ONU, la Creu Roja i les ambaixades, «era inevitable que fossin atacats els soldats italians, estimats i respectats a l'Iraq i al món», assegurà.

«Sentim -afirmà- un dolor profund per les vides destruïdes pel terrorisme durant una expedició humanitària i de llibertat en socors del poble iraquià i en defensa de l'estabilitat i la seguretat a Orient Mitjà».

Més tard, al Senat i a la Cambra de Diputats, Berlusconi defensà la permanència de les tropes italianes a Iraq com un gest de «lleialtat amb els nostres aliats», mentre va demanar a l'oposició que renunciàs a la polèmica en un moment tan dolorós per a Itàlia.

La petició del primer ministre caigué en bona mesura en sac foradat, perquè les formacions més radicals de l'arc parlamentari i el principal sindicat del país, l'esquerrà Cgil, demanà la tornada immediata de les tropes.

Del seu costat, el president d'EUA, George W. Bush, donà suport ahir a Berlusconi i envià les seves condolences a Itàlia per l'atemptat. «Apreciam el lideratge infrangible del primer ministre Berlusconi, que rebutja cedir davant el terror», digué Bush durant un acte a la Casa Blanca en el qual imposà una condecoració al secretari general de l'OTAN, George Robertson. «Itàlia, un país membre de l'Aliança, ha perdut alguns fills dignes al servei de la llibertat i la pau», afegí el president.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris