muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
17°

El primer ministre rus desafia el president Putin pel cas de Yukos

Les discrepàncies podrien reflectir-se aviat en una crisi de govern

El primer ministre rus, Mijail Kasianov, plantà cara ahir al Kremlin i criticà la persecució contra la petroliera Yukos, convertida en símbol de la llibertat empresarial a Rússia i en detonador de la major crisi soferta per l'Administració del president, Vladimir Putin.

Després de la detenció del president de Yukos, Mijail Jodorkovski, i la destitució anit del seu valedor al Kremlin, el cap de l'Administració presidencial Alexandr Voloshin, fou Kasianov qui avivà el foc que consumeix tota una era de la Rússia postsoviètica, el «final del liberalisme», com assenyalà un canal de televisió.

El cap de govern, proper a Voloshin i, com aquest, part del «llegat» que Putin a la seva arribada al poder rebé de la guàrdia pretoriana fidel a l'anterior president rus, Boris Ieltsin, criticà ahir les mesures llançades contra Yukos, en concret l'embargament ahir del paquet de control de les accions de la firma.

«L'embargament de les accions d'una societat que comercia en borsa és un fenomen nou i les seves conseqüències són difícils de predir, ja que es tracta d'una nova forma de pressió», afirmà el cap de govern.

Encara que rebutjà fer una avaluació directa de les conseqüències derivades de l'ordre de la Fiscalia general russa per embargar els títols de Yukos, Kasianov manifestà la seva gran «preocupació» pel que ha ocorregut. Quant a l'empresonament de Jodorkovski, Kasianov explicà que ja havia expressat la seva opinió sobre la detenció d'empresaris.

Quan al juliol passat fou detingut Platon Lebedev, cap financer de Yukos, Kasianov declarà que aquesta mesura li semblava «excessiva» per a persones acusades de delictes econòmics. L'oposició i la premsa liberal assenyalen que tant darrere de l'empresonament de Jodorkovski, acusat d'evasió fiscal i frau, com de l'embargament del 44 per cent de les accions de Yukos, hi és la mà del Kremlin, pel qual la reacció de Kasianov fou entesa com un desafiament al mateix Putin.

Sobretot en produir-se amb prou feines passats quatre dies des que Putin demanàs clarament al Govern que no es deixàs «arrossegar a la discussió» sobre el cas Yukos. Els analistes expliquen que les discrepàncies del primer ministre podrien reflectir-se aviat en una crisi de govern de conseqüències impredictibles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris