cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
19°

El Congrés dels Estats Units aprova una partida de 87.500 milions per a l'Iraq

La votació favorable és considerada una victòria política del president Bush

79542

El president, George W. Bush, ha aconseguit el suport que necessitava per a la seva guerra.

El president dels Estats Units, George W. Bush, té el suport de la Cambra de Representants per a la contribució de 87.500 milions de dòlars per al desplegament a l'Iraq i l'Afganistan, que necessita ara l'aprovació del Senat.

Ahir dematí la Cambra de Representants aprovà amb 298 vots a favor davant 121 en contra el projecte de llei que haurà de ser ratificat pel Senat i del qual 18.600 milions de dòlars seran emprats per a les tasques de reconstrucció. La gruix del finançament, uns 65.000 milions de dòlars, permetran sufragar les despeses de l'ocupació militar de l'Iraq i el desplegament militar nord-americà a l'Afganistan.

Els demòcrates que votaren en contra afirmaren que la falta d'un adequat pla per a la postguerra a l'Iraq no només ha causat la pèrdua de vida de soldats, sinó que suposa una despesa per als contribuents dels Estats Units per l'escàs suport internacional al desplegament a l'Iraq, i malgrat l'existència al país d'importants reserves de petroli.

«Per la falta d'un adequat pla de postguerra, els soldats americans pràcticament assumeixen tots els riscs i els contribuents estan pagant gairebé totes les factures», afirmà Nancy Pelosi, un dels demòcrates que votà en contra. Una esmena debatuda al Senat proposava la dotació d'una part dels fons per a la reconstrucció del país àrab mitjançant crèdits reemborsables, fet que suscità l'amenaça del vet presidencial a la llei.

«Com més aviat facem retornar la prosperitat a la regió, abans tornaran a casa els nostres fills i filles», manifestà el republicà Roy Blunt. Pels republicans, l'aprovació dels fons destinats a l'Iraq és «essencial» per garantir l'estratègia dels EUA a la nació ocupada. La votació és considerada una victòria política del president Bush enmig de les pressions, cada vegada majors. La votació de la partida pressupostària extraordinària per a l'Iraq i l'Afganistan al Senat podria ser fixada per a dilluns.

Ambdues Cambres resolgueren prèviament les diferències que apareixien a les seves diferents versions del projecte de llei, en descartar l'esmena que havia aprovat el Senat. La iniciativa preveia que, de la partida destinada pròpiament a la reconstrucció de l'Iraq, uns 20.000 milions de dòlars, la meitat, tingués forma de préstecs i no de donacions a fons perdut, com demanava el Govern.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris