algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Saddam anuncia que destruirà els míssils Al Samud II i material prohibit

El darrer informe de Blix a l'ONU critica la poca col·laboració del Govern iraquià

97792

Hans Blix ha avançat el lliurament del seu informe, que es debatrà el dia 7.

La Comissió de l'ONU per la Inspecció, la Vigilància i la Verificació del desarmament de l'Iraq (Unmovic), anuncià ahir haver rebut una carta en la qual aquest país accepta la destrucció de míssils i altres materials prohibits. La Unmovic informà en un comunicat que havia rebut una carta datada el 27 de febrer, firmada per Amir Al Saidi, assessor de la presidència iraquiana, en la qual accepta la petició de destrucció dels míssils Al Samud II.

Aquests míssils tenen un abast superior als 150 quilòmetres permesos per les resolucions de l'ONU. D'altre costat, el cap dels inspectors per al desarmament de l'Iraq, Hans Blix, afirma en el seu darrer informe que els resultats de les inspeccions del desarmament han estat fins ara limitats i que Bagdad podia haver fet esforços majors.

Un esborrany de l'informe enviat al Consell de Seguretat afirma que per al desarmament i la seva verificació es necessitarà temps, «fins i tot amb la cooperació necessària» dels iraquians. El document assenyala que després de tres mesos d'inspeccions «és legítim preguntar pels resultats» i si l'Iraq coopera com se li ha exigit, tant en substància com en procediment.

Després de donar un diagnòstic més aviat favorable referent a la logística i al procediment, el document, de 16 pàgines, constata que no ha començat la destrucció dels míssils prohibits i que resulta difícil comprendre per quin motiu l'Iraq no va prendre abans certes mesures adoptades recentment. «Si ho haguessin fet abans, a hores d'ara hauria donat fruit», afegeix l'informe, que cobreix el període que va de l'1 de desembre fins a finals de febrer.

«Només durant la segona meitat de gener i uns dies després l'Iraq ha fet certes passes que tenen el potencial de resultar», diu el text, que es refereix tant a la presentació de productes prohibits per a la seva destrucció, com a la de proves rellevants «que resolguin temes de desarmament pendents». «L'Iraq hauria pogut fer majors esforços per trobar qualsevol producte prohibit que quedi o per proporcionar proves creïbles que mostrin l'absència d'aquests productes», assenyala l'informe, que ha estat lliurat dos dies abans del termini previst.

Després de recordar que la resolució 1441 del Consell de Seguretat, adoptada el 8 de novembre passat per reprendre les inspeccions a l'Iraq, exigeix una cooperació immediata, condicional i activa, Blix va assenyalar que sense una col·laboració així «la verificació serà problemàtica».

En relació amb l'entrevista que el líder iraquià va concedir a la cadena de televisió dels Estats Units CBS, en la qual va negar que l'abast dels seus míssils Samud II violi les resolucions de l'ONU, Fleischer va dir que malgrat això pot preveure «que l'Iraq destruirà els seus míssils Samud II a partir de l'1 de març», com ho va exigir el cap d'inspectors de les Nacions Unides. Per la Casa Blanca, el cas dels míssils és una distracció planejada per l'Iraq.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris