algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Aznar insta a l'ONU que es decideixi prest o «perilla la seva credibilitat»

El president espanyol diu que la seva proposta és compatible amb la francoalemanya

67936

Aznar, acompanyat pel president del Salvador, acabà justificant la seva posició davant la premsa.

El president del Govern espanyol, José María Aznar, afirmà ahir que «el Consell de Seguretat de les Nacions Unides veurà la seva credibilitat minvada si perllonga l'actual situació indefinidament». I és que, pel president espanyol, l'esborrany de segona resolució presentat a Nova York per Washington, Londres i Madrid és una proposta «dissenyada i pensada per a una pau definitiva», que resolgui el conflicte que enfronta l'Iraq amb la comunitat internacional des de fa anys.

A més, Aznar va assenyalar que si l'ONU el que pretén és una solució pacífica, el Consell de Seguretat haurà d'optar entre l'«impunitat» de Saddam Hussein o «fer-se respectar». El cap de l'Executiu espanyol, comparegué ahir en roda de premsa al costat del seu homòleg salvadorenc, Francisco Flores, i posà èmfasi en la necessitat de demanar el màxim consens possible perquè es pugui acabar amb aquesta crisi «si és possible» per la via pacífica, encara que va deixar clar que per a ell no és bo continuar perllongant aquesta situació.

A més, va destacar que és necessari que les resolucions es compleixin davant els processos de proliferació d'armes de destrucció massiva i que, altrament, semblarà «irrellevant» el que digui el Consell. Finalment, Aznar, remarcà la importància de resoldre la crisi al Consell de Seguretat com organisme mitjancer de pau i seguretat, i precisà que si el que es vol és una solució pacífica, la pressió sobre Saddam haurà de ser «completa, unànime i contínua», perquè si no el Consell haurà d'optar entre la «impunitat» del règim iraquià o «fer-se respectar».

Quant a la intervenció militar de l'Estat espanyol en una possible guerra, Aznar va ressaltar que «en aquest moment» no existeix cap coalició militar per a una eventual intervenció a l'Iraq. «Que jo sàpiga, Espanya no forma part de cap coalició militar en aquest moment, i no se n'ha format cap, de coalició militar», assegurà.

Respecte de les diferents posicions a Europa sobre un possible conflicte a l'Iraq, Aznar va recordar que França, Alemanya i Rússia han presentat un memoràndum en el qual es proposa un pla alternatiu a l'ús de la força i va precisar que és una qüestió «per al Consell» i no una qüestió europea.

Aznar defensarà avui davant del president francès, Jacques Chirac, l'esborrany de proposta de resolució sobre l'Iraq, un text que França considera que no és ni útil ni necessari. «França no es pot sentir ignorant del que feim», subratllen les mateixes fonts, que asseguren que en les converses mantingudes en els últims dies amb les autoritats franceses, no hi ha hagut cap confirmació per part d'aquestes que tinguin intenció de vetar en el seu moment la nova resolució.

Això no obstant, Chirac ja va avançar ahir a Berlín, després d'un sopar amb el canceller alemany, Gerhard Schroeder, que «res no justifica una nova resolució» perquè no veu la seva utilitat. Aznar i Chirac es veuran personalment deu dies després que coincidissin a Brussel·les per participar a la Cimera extraordinària de la Unió Europea que va acordar un text comú, en què s'esmentava l'ús de la força com últim recurs i advertia al règim iraquià que li correspon posar fi a la crisi complint les peticions de Nacions Unides.

D'altra banda, el Papa Joan Pau II es reunirà demà amb Aznar, en el marc de les gestions diplomàtiques posades en marxa per la Santa Seu per evitar una intervenció militar. La visita del dirigent espanyol es produeix després que el primer ministre britànic, Tony Blair, fos rebut en audiència el passat cap de setmana pel Papa, qui li va expressar el desig que es trobi una «solució pacífica» a la crisi del Golf.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris