nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Nacions Unides ordena a Saddam la destrucció dels seus míssils Samud II

L'organisme internacional autoritza els treballadors innecessaris que abandonin l'Iraq

90676

El Consell de Seguretat de l'ONU haurà de rebre un tercer informe de Blix.

El règim de Bagdad s'enfrontà ahir a una de les seves decisions més difícils després que l'ONU anunciàs que li demanarà que destrueixi tots els míssils model Samud II, la seva principal arma per afrontar una invasió terrestre. L'Iraq donaria un argument més als EUA si rebutja la petició, però en cas que l'accepti es trobaria en una situació d'indefensió davant de les tropes preparades per envair de manera massiva el seu territori des del nord i el sud.

L'anunci de la sol·licitud ho va fer a Nova York el cap dels experts en armes de l'ONU, Hans Blix, que va afirmar que enviarà una carta al règim de Bagdad amb aquesta precisa petició. Blix va fer la seva declaració després que els inspectors visitassin set llocs relacionats amb la producció i emmagatzemament d'aquells coets, l'abast dels quals supera els 150 quilòmetres permesos a l'Iraq.

Segons fonts dels equips d'inspecció, els tècnics internacionals van segellar tots els Samud II que varen localitzar a les instal·lacions, fet que ja impedeix el seu ús en un atac per sorpresa. El míssil en qüestió és del tipus terra-terra, i és una versió local i modificada dels vells Scud soviètics, cosa que els permet d'assolir prop dels 200 quilòmetres de distància.

Els Sumud II ja van ser utilitzats per l'Iraq en el seu conflicte armat amb Iran (1980-1988) i a la coneguda guerra del Golf de 1991, que va posar fi als set mesos d'invasió iraquiana de Kuwait. El règim iraquià va carregar amb gas mostassa els caps d'aquells coets en la primera de les dues conflagracions, i es considera que els seus efectes mortífers són enormes.

El portaveu de la Comissió de Control, Verificació i Inspecció de l'ONU (UNMOVIC), Hiro Ueki, va reconèixer que l'ONU desconeix el nombre exacte de Sumud II que l'Iraq encara conserva, però té constància que Bagdad ha importat il·legalment en els darrers anys components per fabricar-los. Les autoritats iraquianes mantenen de la seva banda que han destruït la immensa majoria d'aquells míssils que tenien emmagatzemats i que els que encara té en el seu poder són obsolets i fora de servei.

L'Exèrcit iraquià compta també amb míssils de manufactura local model Fatah, encara que aquests tenen un abast molt menor i especialistes internacionals en armament creuen que el seu ús no podria frenar l'avenç de columnes de blindats i tropes invasores.

D'una altra banda, les Nacions Unides varen desmentir ahir que hagin evacuat recentment més de la meitat dels seus empleats estrangers a l'Iraq i varen precisar que tots aquells que abandonaven voluntàriament el país no tornarien llevat que s'ho consideri indespensable.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris