algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Turquia pressiona Washington i no permet l'entrada de tropes al territori

Exigeix garanties econòmiques mentre Colin Powell llança un ultimàtum al Govern d'Ankara

74552

George Bush agraí a George Robertson el suport donat a Turquia.

El Parlament turc no va cedir ahir a la pressió dels EUA, que volia una decisió abans del cap de setmana, i va ajornar fins a dimarts la crucial sessió destinada a votar l'autorització per a l'entrada de tropes dels Estats Units a Turquia. El retard impedirà al Govern d'Ankara sol·licitar a la Cambra la indispensable autorització per a l'entrada de soldats i armes nord-americanes abans del pròxim cap de setmana, com desitjava Washington.

La decisió del Parlament suposa un increment de la pressió en la difícil negociació que mantenen des de fa diverses setmanes els EUA i Turquia sobre les condicions per a la col·laboració turca en un eventual atac dels Estats Units a l'Iraq. A més, ha elevat al màxim la tensió entre Turquia i EUA, fins al punt que el secretari nord-americà d'Estat, Colin Powell, donà un ultimàtum i exigí a Ankara una resposta immediata.

Turquia vol que la Casa Blanca es comprometi a pagar una multimilionària indemnització (superior als 30.000 milions de dòlars) per les possibles pèrdues que li ocasioni l'ambicionat atac nord-americà contra el règim del president iraquià, Saddam Hussein. Però Washington ha ofert únicament 26.000 milions de dòlars entre subvencions i avals crediticis, i ha advertit al Govern del primer ministre turc, l'integrista moderat islàmic Abdulà Gul, que no està disposat a incrementar la seva oferta i que el temps s'acaba.

El portaveu de la Casa Blanca, Ari Fleischer, va subratllar que «arriba un moment en el qual els plans s'han de dur a terme, les decisions s'han de prendre i no es pot estirar el procés indefinidament». Preguntat si això significa que Washington ha presentat a Ankara la seva oferta final, Fleischer va contestar que «és una bona manera de descriure-ho».

Les reticències d'Ankara responen al seu desig que els Estats Units es comprometin per escrit i no es repeteixi així l'experiència de la guerra del Golf de 1991, quan Washington va prometre una indemnització que mai no pagà. A més, Turquia demana garanties polítiques a Washington que la caiguda del règim del president iraquià, Saddam Hussein, no provocarà la divisió del país ni propiciarà l'establiment d'un estat independent al Kurdistan iraquià.

Segons la premsa turca, el Govern d'Ankara ha rebut un pla dels EUA, amb un termini d'execució de 18 mesos, en el qual es garanteix la integritat territorial de l'Iraq. Les negociacions estan condicionades, així mateix, per la urgència que té Washington d'arribar a un acord que li permeti completar el desplegament de més de 200.000 soldats per a la invasió iraquiana.

El Pentàgon ha informat Turquia que necessitaria saber, a tot estirar aquest cap de setmana, si finalment acceptarà l'ajuda proposada, fet que permetria l'emplaçament d'uns 40.000 soldats dels EUA en territori turc. L'ús de les bases turques és essencial per garantir l'obertura d'un front nord a l'Iraq mentre es du a terme una invasió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris