La Lliga Àrab condemna 'qualsevol amenaça' o atac dirigit contra Iraq

No donaran suport de cap casta a una acció militar contra el règim de Saddam i defensaran el país

97030

El ministre d'afers estrangers iraquià, Naji Sabri, aconseguí el suport del món àrab.

Els ministres d'afers estrangers de la Lliga Àrab, reunits ahir a El Caire, varen redactar un projecte de resolució que expressa el seu rebuig a «tota agressió contra l'Iraq i tota amenaça contra la seguretat de qualsevol país àrab». En el projecte de resolució, els 22 membres de la Lliga «rebutgen tota agressió contra l'Iraq i tota amenaça contra qualsevol país àrab, el que constituiria una amenaça contra la seguretat del conjunt de la nació àrab i contra la pau internacional».

Així mateix, el document insta el Consell de Seguretat de l'ONU, «i en primer lloc Estats Units», a proporcionar més temps als inspectors de desarmament perquè concloguin la seva missió en els termes de la resolució 1441. «Els països àrabs s'abstindran de tot suport a una acció militar contra l'Iraq i contra la regió, i es comprometen a salvaguardar la seguretat i la integritat d'Iraq», continua el text, insistint també en el «principi de cooperació de l'Iraq, encaminat a permetre la conclusió de la seva missió en benefici de l'interès de totes les parts».

Tot i haver arribat a consens sobre aquesta declaració "amb reticències per part de Kuwait i d'Aràbia Saudita" els ministres d'Assumptes Exteriors de la Lliga Àrab varen concloure la seva reunió extraordinària al Caire sense arribar a un acord sobre la data per celebrar una cimera urgent de l'organització. «No hi ha acord per a la data d'una cimera, però se seguirà amb les consultes i els ministres es tornaran a reunir per discutir si es fa una trobada especial sobre l'Iraq», va explicar als periodistes el secretari de la Lliga, Amro Musa.

El màxim responsable de l'organització panàrab va justificar la falta d'acord per l'estret de l'agenda internacional i va dir «ja que d'aquí a final de febrer hi ha reunions (internacionals) en les quals també hi ha interessos àrabs». El president d'Egipte, Hosni Mubarak, va instar divendres els altres 21 mandataris de la Lliga Àrab a celebrar el pròxim dissabte una cimera extraordinària per tractar la crisi iraquiana. La data per a la convocatòria de la cimera havia estat objecte de polèmica al llarg de tot el dia, després que el diari oficial egipci a l'Ahram informàs en la seva edició d'ahir que es tindria lloc el 27 de febrer a Sharm Sheij, i després es digués una proposta per a l'1 de març.

Fonts de la Lliga Àrab varen filtrar, però, que la falta d'acord es devia al fet que no hi havia consens a l'agenda de la reunió i sobretot en el missatge que els àrabs donarien. Durant tot el dia es va debatre una proposta de Síria, que no va ser acceptada per alguns països ja que el Govern de Damasc és partidari que la cimera serveixi per enviar una dura advertència a Estats Units per la seva amenaça d'atacar Iraq.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris