muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

La Unió Europea es pronuncia avui a favor d'allargar les inspeccions

Rebutjarà les peticions dels aliats de Washington en la crisi iraquiana

Tot i els intents diplomàtics del president Aznar aquest cap de setmana, els líders europeus s'inclinen per donar més temps i mitjans als inspectors de desarmament de l'ONU a l'Iraq després dels informes d'Hans Blix i Mohamed El Baradei del passat divendres al Consell de Seguretat i les multitudinàries manifestacions contra la guerra que dissabte es van desenvolupar a Europa.

Els caps d'Estat i de Govern estan citats avui a Brussel·les per a una cimera extraordinària que abordarà la crisi iraquiana i que s'ha vist influenciada pels esdeveniments de les últimes 48 hores.

En cercles diplomàtics comunitaris s'ha destacat el «punt d'inflexió» que es va produir entre divendres passats i dissabte, una vegada que es van conèixer els informes dels caps dels inspectors a les Nacions Unides i es va comprovar el nivell de suport que van tenir les concentracions pacifistes de dissabte.

«Aquells que volien venir amb presses per a un suport militar a Estats Units o que pretenien aprovar la petició d'una nova resolució (a l'ONU) ràpidament, ara saben que no ho podran treure endavant», varen assegurar fonts europees.

Per això, el principal punt de discussió entre els mandataris europeus serà intentar consensuar quant de temps necessiten els inspectors de desarmament perquè el seu treball sigui útil i efectiu. Blix deixà clar que el desarmament d'Iraq es podria aconseguir en un breu termini de temps si Bagad cooperàs.

Així mateix, els Quinze volen evitar que el president iraquià, Saddam Hussein, surti reforçat d'aquests últims dies i que aparegui davant de l'opinió pública internacional «com que està guanyant la partida», pel que reiteraran la fermesa amb què la UE es pren en compte el desarmament de l'Iraq.

Un altre dels punts que hauran de dilucidar els caps d'Estat i de Govern és la petició del primer ministre britànic, Tony Blair, perque la UE no exclogui la intervenció militar com últim recurs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris