algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Londres i Roma respongueren als seus Governs amb marxes mai no vistes

Milions de persones arreu del planeta surten al carrer per dir 'No a la guerra' i aturar els peus a Bush

59556

Fins a Roma es desplaçaren uns tres milions d'italians per expressar la seva queixa a Berlusconi.

Milions de persones sortiren ahir als carrers de centenars de ciutats de tot el món per impedir una guerra contra l'Iraq i per rebutjar els arguments del Govern dels Estats Units. La jornada mundial contra la guerra va ser seguida amb major o amb menor intensitat en tots els continents, però va destacar sense discussió la multitudinària manifestació de Roma, on, segons l'organització, es concentraren devers tres milions de persones procedents de totes les regions del país en 3.000 autobusos i 28 trens especials, com també pel seu compte. Una gran pancarta amb el lema «No a la guerra sense un sí i sense un però» va obrir la manifestació, de deu quilòmetres de llarg, convocada per un miler d'associacions pacifistes, partits polítics, centrals sindicals i moviments religiosos, i en la qual participaren artistes consagrats com Roberto Benigni i Nani Moretti.

Mentre els italians rebutjaven la posició del primer ministre, Silvio Berlusconi, un dels governants europeus que donen suport al president dels EUA, George W. Bush, devers mig milió d'alemanys segons la Policia donaren suport ahir a Berlín a la política del canceller Gerhard Schroeder. Convocada per més de quaranta organitzacions, la manifestació de Berlín, a la qual es va afegir el mateix Schroeder a títol personal, ha estat la més multitudinària a Alemanya des de la Segona Guerra Mundial. Com Berlusconi, el primer ministre britànic, Tony Blair, va rebre ahir una contundent resposta popular per la seva actitud en la crisi iraquiana, ja que al voltant d'un milió de persones prengueren el centre de Londres per expressar el seu rebuig d'una guerra contra l'Iraq.

Durant la major manifestació pacifista en la història de Londres, els participants demanaren a Blair que «escolti» i «pari esment» al clamor del poble britànic, oposat a una acció militar sense autorització de l'ONU, segons reflecteixen tots els sondeigs d'opinió. Per la seva banda, el Govern francès va rebre ahir el suport de 100.000 persones, segons la Policia, 250.000 segons els organitzadors, i que es pronunciaren a París amb el lema «No a la guerra contra l'Iraq. Justícia, pau i democràcia a l'Orient Mitjà». La jornada mundial contra la guerra va concentrar devers 35.000 persones a Brussel·les, devers 5.000 a l'Havana, desenes de milers a Zagreb i en altres ciutats croates, i també milers en determinades localitats d'Àustria, país que aquesta setmana ha prohibit el pas pel seu territori de soldats dels Estats Units destinats al golf Pèrsic. Més de 110.000 persones, segons les diferents policies, s'abocaren ahir als carrers de les capitals i les grans ciutats de Suècia, de Noruega i de Dinamarca per mirar d'aturar el possible atac contra l'Iraq amb el lema «No a la guerra, no en nom meu». Els manifestants suecs expressaren amb les seves proclames el seu desig que el Govern del país imiti els de França i Alemanya i, així, es podia llegir en una pancarta a Göteborg: «Ets covard, Persson? Crida Schroeder».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris