algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Bush no encaixa el revés de l'ONU i reconsidera els plans diplomàtics

Washington sospesa la possibilitat de llançar un atac unilateral

El Govern nord-americà manté la tramesa de tropes a la zona del golf Pèrsic, mentre el president George W. Bush reconsiderava ahir la seva diplomàcia arran de la resistència trobada en l'ONU i de les protestes en tot el món contra la guerra a l'Iraq. El secretari d'Estat, Colin Powell, va tornar a Washington després de no haver obtingut suport en el Consell de Seguretat de l'ONU per a una guerra contra l'Iraq, i Bush ha d'optar ara entre intentar-ho una altra vegada o llançar la campanya amb l'únic suport del Regne Unit i de pocs països més, entre aquests Espanya. Bush demanà ahir a Camp David el parer dels seus assessors, mentre el Pentàgon continuava la tramesa de tropes a la regió del golf.

Els Estats Units ja han desplegat a Kuwait i en altres àrees entorn de l'Iraq més de 130.000 soldats i, amb l'ús d'avions d'aerolínies comercials, continua el trasllat de soldats, 3.500 cada dia. Un dels desplaçaments més significatius és el de la Divisió Aerotransportada 101, l'única unitat d'assalt de l'Exèrcit dels EUA que va participar gairebé amb la totalitat dels seus 20.000 efectius en la guerra del golf Pèrsic, el 1991. Divendres va començar també el trasllat de la Divisió 82 de Paracaigudistes, i fonts militars confirmaren que unitats de les Forces Especials dels Estats Units ja s'han infiltrat a l'Iraq per cercar contactes amb grups opositors i preparar el terreny per a la campanya.

Powell i el cap del Pentàgon, Donald Rumsfeld han indicat que països com França i Alemanya, que han proposat la continuació de les inspeccions a la recerca d'armament prohibit a l'Iraq, s'han aïllat diplomàticament. Així mateix, Powell va dir que consultaria aquest cap de setmana amb Bush l'estratègia que seguiran a partir d'ara, i va indicar que els EUA intentaran que el Consell de Seguretat doni suport amb una nova resolució a l'ús de la força per desarmar l'Iraq.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris