lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Palacio diu que Saddam no ha complit i que ha arribat l'hora de fer-se respectar

Parla de la «debilitat» del Consell de Seguretat i de la seva pèrdua de «credibilitat» si no es decideix

La ministra espanyola d'Afers Estrangers, Ana Palacio, advertí ahir, durant la seva intervenció davant del Consell de Seguretat de l'ONU, que aquest òrgan enviaria un missatge de «debilitat» si decideix canviar i reelaborar la resolució 1.441 sobre l'Iraq. «El Consell perdria credibilitat», va dir taxativa.

La cap de la diplomàcia espanyola ressaltà la «frase final» del cap dels inspectors, Hans Blix, respecte que el període de desarmament podria ser curt, si es produís una cooperació immediata, activa i incondicional de l'Iraq. «Però això no s'ha produït. Aquesta, i no una altra, és la constatació», digué Palacio.

La ministra va admetre que s'havien detectat «alguns avanços», però va asseverar que sobretot queda «en l'ambient» «la llarga llista d'incompliments i de preguntes» que el passat 27 de gener va esmentar l'informe de Blix i cap de les quals, va dir, «no ha rebut una resposta clara i contudent. Recordem que es tractava de l'agent VX, del parador de les 6.500 bombes químiques, de 8.500 litres d'àntrax», cità, i afegí que tampoc no s'ha facilitat «cap llista de persones implicades en la destrucció de material biològic».

Palacio es demanà si la col·laboració del règim de Saddam Hussein és «voluntària o declaracions de cessions superficials quan el temps apressa i s'arriba a un nou examen» per part del Consell de Seguretat. «Són producte de les inspeccions o de la pressió internacional, que inclou l'amenaça creïble de l'ús de la força?», inquirí.

Palacio ressaltà que l'Executiu d'Aznar és partidari que la resolució d'aquesta crisi romangui en el si de l'ONU. «Però Espanya és conscient que la pau i la seguretat es garanteixen mitjançant respecte i el compliment de les resolucions del Consell, i que arribarà un moment, si no es produeix aquest canvi de voluntat de cooperació en el règim de Saddam, en què aquest Consell es veurà obligat a afrontar les seves responsabilitats per la pau i la seguretat del món».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris