nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Powell hi insisteix: l'Iraq no compleix i s'hauran d'assumir responsabilitats

Recorda que hi ha lligams de Saddam amb el terrorisme i que sobren «més inspeccions»

El secretari d'Estat dels EUA, Colin Powell, digué davant el Consell de Seguretat que «la democràcia no ha de tenir por d'assumir les seves responsabilitats», i indicà que allò que el món necessita en aquest moments «no són més inspeccions», sinó que l'Iraq «compleixi de manera immediata, activa, plena i incondicional la ressolució 1.441».

Powell afirmà que s'havia alegrat que l'accés dels inspectors d'armes hagi millorat a l'Iraq, però que «això no és suficient ni substancial».

Powell afegí que en aquesta situació, «per molt reticents que puguem ser, el Consell de Seguretat haurà de considerar en un futur molt pròxim que ha arribat el moment d'avaluar les serioses conseqüències previstes en la resolució 1.441».

«Més inspeccions, em sap greu, però no és la resposta», afirmà el secretari d'Estat, segons el qual els inspectors «continuen sent vigilats i espiats», raó per la qual el seu treball no pot ser totalment fiable.

Si bé és cert que la tasca dels inspectors a les instal·lacions militars i civils iraquianes «ha millorat», segons Powell, tanmateix aquesta evolució «no es més que part d'un procés, que no aporta res de substancial, perquè fins avui no hem vist el nivell de cooperació que esperàvem de l'Iraq». En conseqüència, «no es pot permetre que l'Iraq prolongui el procés de les inspeccions indefinidament».

Per Powell, el Govern de Bagdad «està jugant» i «posa trampes» a la comunitat internacional per evitar les seves obligacions, com ara el decret de Saddam de prohibir la producció i emmagatzamament d'armes de destrucció massiva. «És que algú, a aquestes altures, pot creure que un decret aprovat per Saddam Hussein va enlloc justament el mateix dia en què ens asseim aquí per parlar d'aquest problema?».

A més, Powell anuncià que presentarà els pròxims dies més proves sobre els presumptes vincles del règim de Bagdad amb organitzacions terroristes, entre les quals inclou Al Qaeda.

Després de la seva intervenció, Powell digué als periodistes que els EUA esperaran «just unes setmanes» abans de decidir si l'Iraq compleix els requeriments de l'ONU. «Nosaltres parlam de setmanes», digué a la CNN en una entrevista a les mateixes Nacions Unides.

Ja de tornada a Washington, Powell assegurà que «no estic satisfet» de la col·laboració de l'Iraq i que examinarà les passes que farà la Casa Blanca. Preguntat sobre si el Govern nord-americà presentarà una segona resolució sol·licitant l'ús de la força, Powell comentà que «tornaré a Washington per consultar amb els meus col·legues i amb el president».

Substituït
Hores abans de la sessió del Consell de Seguretat, Powell havia afirmat que si finalment Saddam és enderrocat del poder, l'Iraq serà controlat per un govern militar nord-americà de transició, com un pas cap a un executiu civil nord-americà o internacional i, finalment, cap a un «govern representatiu» iraquià.

En cas de guanyar la guerra contra l'Iraq, «el comandament militar que hagi enderrocat els dirigents iraquians assumirà la responsabilitat d'encarregar-se del país per cert temps». No obstant això, es tractarà que aquell govern militar sigui per un període de temps tan curt com sigui possible, ja que «no volem que un general nord-americà governi en un país musulmà indefinidament». Powell també va assegurar que l'Iraq no serà devastat en cas d'una guerra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris