algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Els inspectors de l'ONU no troben cap arma de destrucció massiva a l'Iraq

Blix i El Baradei reconeixen que la situació ha millorat i demanen més temps al Consell de Seguretat

103704

Hans Blix comunica que s'han realitzat més de 400 inspeccions en 300 llocs distints.

Els caps dels inspectors de l'ONU per l'Iraq, Hans Blix i Mohamed El Baradei, anunciaren ahir al Consell de Seguretat que no han trobat armes de destrucció massiva en aquest país i que necessiten més temps per continuar la seva feina.

En el seu informe, els caps de les inspeccions de desarmament desmuntaren algunes de les sospites plantejades la setmana passada davant el Consell de Seguretat pel secretari d'Estat dels EUA, Colin Powell.

Si en l'informe anterior, presentat el 27 de gener, en donaren una de freda i una de calenta, ahir Blix i El Baradei posaren més èmfasi en la continuació de les inspeccions, ja que reconegueren que «la situació ha millorat».

Com a exemple, citaren l'entrega de documents relacionats amb armes químiques i la llum verda donada per l'Iraq als vols d'avions espia sobre el seu territori.

Bon coneixement
Blix comunicà que s'han duit a terme 400 inspeccions en més de 300 llocs. «Mitjançant les inspeccions duites a terme fins ara, hem tingut un bon coneixement del panorama industrial i científic de l'Iraq, com també de les seves capacitats de míssils, però, com abans, no coneixem cada cova i cada racó», explicà. I afegí que «les inspeccions ajuden de manera efectiva a superar el marge de coneixement que sorgí durant l'absència dels inspectors entre desembre de 1998 i novembre del 2002».

A més, Blix destacà que en la qüestió d'armes químiques «els resultats fins ara han estat consistents en les declaracions de l'Iraq».

Blix, president de la Comissió de les Nacions Unides per a la Inspecció, la Vigilància i la Verificació, subratllà que en cap de les inspeccions no han estat trobades armes de destrucció massiva.

El Baradei, director de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, declarà que no existeixen proves que l'Iraq estigui desenvolupant armes atòmiques. «Quantes, si n'hi ha cap, són les armes de destrucció massiva que posseeix l'Iraq i quins són els programes prohibits?», es demanà Blix, que contestà que «Unmovic no ha trobat ni una de les esmentades armes».

«Una altra cosa -tot i que de gran importància- és quantes armes prohibides no han estat comptabilitzades encara. Per exemple, un document que l'Iraq entregà suggereix que unes mil tones d'agents químics 'no estan registrades'», comentà Blix. Per això però, destacà, «un no ha d'arribar a la conclusió que existeixen», encara que també assenyalà que «la possibilitat tampoc no pot ser exclosa».

Blix digué que sí s'ha descobert que els míssils Al Samud i altres poden superar el límit permès per l'ONU i que així ho comentarà a les autoritats iraquianes, que haurien de procedir a destruir-los.

A causa d'aquesta millora de la situació, i mentre el Consell de Seguretat no digui el contrari, Blix i El Baradei asseguraren que augmentaran les seves capacitats d'inspecció, la qual cosa el primer relacionà, a més, amb les propostes de França per reforçar el sistema d'inspeccions i evitar la guerra.

En el seu informe, Blix inclogué així mateix que durant els controls fets pels inspectors en territori iraquià no hi ha hagut mai proves que els iraquians sabessin abans d'hora que es produirien inspeccions en determinats llocs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris