muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els inspectors trobaren a l'Iraq míssils d'abast superior al permès per l'ONU

El ministre Tarek Aziz nega que passin el límit i diu en to de broma que «no són perillosos»

71498

La Guàrdia Nacional és present als carrers de les principals ciutats nord-americanes.

Els míssils Al Samoud II trobats recentment a l'Iraq excedeixen els límits d'abast imposats a aquest país, varen dir avui fonts del Consell de Seguretat de l'ONU, que varen atribuir la informació a experts internacionals.

Segons les resolucions de l'ONU imposades al règim de Bagdad en 1991 després de la invasió de Kuwait, l'Iraq té prohibida la fabricació de míssils l'abast dels quals superi els 150 quilòmetres.

Recentment, els inspectors de l'ONU varen trobar uns míssils tipus Al Samoud II que podrien ultrapassar el límit, segons va informar el 27 de gener el president de la Comissió de les Nacions Unides per a la Inspecció, la Vigilància i la Verificació del desarmament iraquià (UNMOVIC), Hans Blix, al Consell de Seguretat.

Després dels corresponents exàmens, en què han participat experts en míssils de diversos països, els inspectors creuen que els coets poden ultrapassar els límits en uns 40 quilòmetres, segons les fonts diplomàtiques.

El cap dels inspectors podria revelar la violació durant la reunió que realitzarà avui divendres sobre els progressos del desarmament iraquià.

El viceprimer ministre iraquià, Tarek Aziz, va assegurar a Roma que els seus míssils es troben dins dels límits de l'abast restringit per Nacions Unides a 150 quilòmetres.

En unes breus declaracions a la seva arribada a la capital italiana per participar demà en una audiència al Vaticà amb Joan Pau II, Aziz va afirmar que els seus míssils estan «en els límits d'abast decidits per les Nacions Unides».

Fins i tot es va permetre de fer broma sobre això en assenyalar que «els nostres míssils no són perillosos, tenen un abast molt curt i no tenen sistema de guia, fins al punt que algunes vegades acaben a 5 o 10 quilòmetres del blanc».

Fonts del Consell de Seguretat varen assenyalar que Estats Units podria utilitzar la possible violació per part d'Iraq del límit imposat als seus míssils per incrementar la seva pressió sobre els països del Consell que s'oposen a una intervenció.

Això no obstant, altres fonts van assenyalar que potser no serà tan important la troballa com el fet de si l'Iraq accepta que es destrueixin aquells míssils i es tanqui aquest programa.

«Realment, serà un desafiament per a l'Iraq i serà important veure com reacciona a una petició de destrucció dels míssils», varen explicar.

Precisament, la Comissió Col·legiada d'UNMOVIC va realitzar ahir una reunió tècnica per analitzar les dades demanades sobre el procés de desarmament iraquià.

A la sortida de la reunió, Blix va informar els periodistes que en ella s'havien presentat els resultats de la visita realitzada a l'Iraq el passat cap de setmana, però no va voler donar més detalls fins que comparegui avui divendres davant del Consell de Seguretat.

El representant d'Estats Units a la reunió, John Wolf, va afirmar a la sortida d'aquest encontre que, des del seu punt de vista personal, l'existència dels míssils Samoud II suposa una violació de la resolució de les Nacions Unides.

El representant rus, Yuri Fedotov, es va mostrar més caut en assenyalar que només el Consell de Seguretat pot determinar, després de rebre l'informe tècnic corresponent, si l'existència d'aquests míssils suposa una «violació flagrant» de les resolucions de l'ONU.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris