muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

L'OTAN fracassa i no aconsegueix el pacte per defensar Turquia

França, Bèlgica i Alemanya varen mantenir amb fermesa el vet a la intervenció

L'OTAN no va aconseguir ahir dimecres solucionar l'estancament en les converses per a un pla compromès amb la defensa de Turquia en cas d'una guerra amb l'Iraq liderada per Estats Units, varen dir diplomàtics.

El secretari general de la OTAN, George Robertson, no estudia ja presentar una altra proposta alternativa sobre la defensa de Turquia.

«La reunió va acabar. No varen arribar a un acord. Els tres van reiterar les seves posicions», va dir un diplomàtic, referint-se a la resistència d'Alemanya, Bèlgica i França, que ha ocasionat la pitjor crisi de l'OTAN en 54 anys d'existència.

El diplomàtic va afegir que dijous hi podria haver una altra reunió d'ambaixadors de l'OTAN per tractar de trobar una solució al problema. Ambaixadors de 19 països membres de l'OTAN es van reunir en les primeres hores d'ahir per discutir un pla de contingència en cas d'un conflicte bèl·lic, que després va ser posposat per concentrar-se només en la protecció de Turquia. El proposat pla serà analitzat pels seus respectius governs.

Però França, que junt amb Alemanya i Bèlgica van vetar formalment una decisió per començar dilluns preparatius de defensa, va dir que el pla proposat no havia alterat la seva posició.

L'ambaixador dels Estats Units a l'OTAN, Nicholas Burns, va considerar que és «important» que els tres països cedeixin en les demandes d'assistència per a la defensa de Turquia i va recordar que tots els aliats estan «obligats» a prestar la seva ajuda a aquest país, en conformitat amb l'esperit de l'article 4 que Ankara va invocar dilluns passat.

En declaracions abans de la reunió del Consell Atlàntic, Burns va explicar que l'OTAN ha entrat en una nova fase amb la presentació de la proposta del secretari general, George Robertson, i que aquesta s'està estudiant «seriosament». Tanmateix, va dir que no li sorprendria que les discussions entre els Dinou «portin el seu temps».

Ja haurà de ser en una altra ocasió, tot i que les fonts van insistir que «no és una opció» esperar a la setmana que ve perquè l'Aliança prengui una decisió. «No podem arribar una setmana després de començar el conflicte, s'ha d'arribar abans», justificaren, i recordaren que la instal·lació de bateries de míssils en terres turques tardaria uns 30 dies a fer-se.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris