muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Rússia, França i Alemanya fan un front comú contra la guerra

Chirac, Schroeder i el Govern belga veten que l'OTAN prepari el suport a Turquia

França, Rússia i Alemanya es varen creuar ahir dilluns al camí d'Estats Units, amb el risc de deteriorar encara més les seves tenses relacions actuals amb Washington, en demanar en una declaració conjunta revelada a París la «continuació» i l'«enfortiment» de les inspeccions a l'Iraq.

El president francès, Jacques Chirac, va llegir la declaració en una roda de premsa conjunta amb el president rus, Vladimir Putin, que va iniciar ahir una visita d'Estat de tres dies a França, quatre dies abans de la reunió crucial de divendres del Consell de Seguretat sobre l'Iraq.

La declaració, d'origen francès, destaca que els tres països «són favorables a la continuació de les inspeccions i a l'enfortiment substancial de les seves capacitats humanes i tècniques». «Encara existeix una alternativa a la guerra. Estam segurs que l'ús de la força només podria constituir un últim recurs», va assegurar el president francès.

Putin va donar suport a la posició francesa i va afirmar que «el recurs a la força pot ser greu, amb serioses conseqüències». L'objectiu de les tres nacions és convèncer una majoria dels 15 països del Consell de Seguretat que donin suport a la seva proposta d'aquí a divendres, dia en el qual els inspectors tornaran a presentar un informe davant el Consell de Seguretat.

En aquest context, els països de l'OTAN no varen aconseguir pactar ahir una resposta a l'ajuda prèvia sol·licitada per Turquia per garantir la seva seguretat en cas de guerra amb l'Iraq, a causa que França, Bèlgica i Alemanya varen mantenir el vet perquè l'Aliança comenci a planificar aquesta defensa.

«Desgraciadament encara no estam en condicions d'assolir un consens», va declarar el secretari general de l'OTAN, George Robertson, al terme de la segona reunió de crisi del Consell Atlàntic celebrada a Brussel·les i que va concloure sense acord entre els ambaixadors dels denou països.

Una altra sessió especial de l'òrgan polític permanent de l'OTAN ha estat convocada per avui, dimarts, a les 10.00 GMT. «És evident que la preocupació de Turquia (per la seva seguretat) és legítima i que l'amenaça és real», arran de l'exposició feta avui als ambaixadors dels 19 països aliats pel president del Comitè Militar de l'OTAN, Harold Kujat, digué Robertson.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris