nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

L'Iraq lliura informació a l'ONU sobre l'àntrax, el gas nerviós i els míssils

Els caps dels inspectors de desarmament de l'ONU a l'Iraq, Hans Blix i Mohamed el-Baradei, van afirmar ahir que «s'ha produït un canvi» en l'actitud del règim de Bagdad i que s'han aconseguit «avanços» en la seva última visita a la capital iraquiana.

En una roda de premsa, Blix i el-Baradei varen qualificar també d'«útils» les reunions mantingudes aquest cap de setmana a Bagdad, durant les quals els han estat lliurats «més documents» sobre el programa armamentístic iraquià, inclosos l'àntrax i el gas nerviós. A més, l'Iraq crearà un nou comitè de col·laboració amb la inspecció.

«S'ha produït un canvi en l'actitud de l'Iraq. S'han aconseguit avenços. Hem vist el començament d'un gir cap a una millora», va dir el-Baradei, director de l'Organització Internacional d'Energia Atòmica (OIEA).

El diplomàtic egipci va puntualitzar, tanmateix, que encara que hi ha hagut progressos «nosaltres desitjam que s'avanci molt més ràpid, que sigui una cooperació activa total per part de l'Iraq i que hi hagi entusiasme en el compliment de les resolucions internacionals».

«S'ha d'animar l'Iraq perquè cooperi -va afegir-. Aquesta vegada parlam també sobre si l'Iraq ha desenvolupat armes de destrucció massiva després del 1998», any en què l'anterior grup d'experts de l'ONU va abandonar Bagdad, després de ser acusat d'espiar a favor dels EUA.

Blix, cap de la Comissió d'Investigació, Inspecció i Verificació de l'ONU (Unmovic), va subratllar, per la seva part, que amb la seva visita a Bagdad han aconseguit «que la part iraquiana es prengui amb major serietat l'assumpte».

El diplomàtic suec va revelar, així mateix, que s'ha format un nou comitè conjunt per investigar a l'Iraq els documents referents a l'armament no convencional, que presidirà l'exministre iraquià de Petroli Amer Rashid.

Va afegir que l'Iraq s'ha compromès també a donar una resposta, abans de divendres, sobre l'autorització de vol dels avions espia U-2. «Durant la nostra visita a Bagdad se'ns han proporcionat nous documents sobre l'àntrax, el gas nerviós i el programa balístic».

Els inspectors de desarmament de l'ONU tenen previst lliurar el pròxim dimecres, dia 14, un nou informe sobre els seus més de dos mesos de treball.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris