algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

L'OTAN continua dividida a l'hora de donar suport als EUA per atacar Saddam

França, Alemanya i Bèlgica s'oposen a planificar la seva contribució a la guerra

70494

Robertson presentarà una sèrie de mesures defensives «prudents» per a la defensa de Turquia.

Els països de l'OTAN no aconseguiren ahir un consens sobre les demandes dels Estats Units per a un suport logístic defensiu de l'Aliança en cas de guerra contra l'Iraq, i es concediren un termini fins dilluns que ve per decidir el començament de la planificació militar de la defensa de Turquia. Aquest país és l'únic membre de l'Aliança Atlàntica que té frontera amb l'Iraq.

Davant de l'oposició d'Alemanya, França i Bèlgica a donar llum verda perquè els comandaments militars comencin a planificar la contribució de l'OTAN en cas de guerra en el Golf, el secretari general, George Robertson, va decidir presentar una sèrie de mesures defensives «prudents» per a la defensa de Turquia davant un hipotètic atac iraquià.

En una maniobra inusual, com que no s'havia constatat un principi d'acord, sinó un clar desacord, Robertson va sotmetre aquestes mesures a un procediment de silenci (consulta directa amb les capitals aliades) amb un termini que acaba dilluns que ve.

Si cap dels països membres no trenca el silenci, es consideraran acceptades les propostes, que inclouen la defensa de Turquia amb la tramesa a aquest país d'avions radar AWACS i el desplegament de míssils antimíssils Patriot i d'unitats de defensa contra les armes biològiques i químiques de Saddam Hussein. El paquet de mesures preveu també un increment de la protecció de les bases dels Estats Units i el compromís de substituir les tropes desplegades als Balcans que puguin ser enviades a l'Iraq, va explicar un responsable aliat.

Figura a més l'extensió a l'Estret de Gibraltar de l'operació «Active Endeavour» de control del trànsit mercant posada en marxa al Mediterrani oriental després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 per vigilar embarcacions a fi de prevenir accions terroristes, ja acordada dilluns passat. Les propostes de Robertson no inclouen algunes mesures sol·licitades per Washington, com una implicació dels aliats a la reconstrucció iraquiana després de l'eventual guerra o l'ús de mitjans de planificació de l'OTAN amb eventuals finalitats ofensives.

Al terme del procediment de silenci, els ambaixadors dels dinou països aliats es reuniran dilluns al Consell Atlántic, màxim òrgan de decisió de l'OTAN. Robertson recorregué ahir a una de les prerrogatives de la seva funció per intentar vèncer les reticències d'Alemanya, França i Bèlgica davant una eventual implicació de l'OTAN en la crisi iraquiana. «No hem aconseguit un acord a causa de les diferències sobre el calendari», és a dir, sobre el «moment oportú» per ordenar el començament dels plans militars, va admetre Robertson. «Estam reaccionant únicament a una petició per afrontar una amenaça, per això he presentat un paquet de mesures perquè l'OTAN es prepari per aquesta finalitat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris