lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Powell presentà moltes «proves» contra Saddam, però no convencé l'ONU

El secretari d'estat nord-americà aportà imatges de satèl·lit i converses gravades

El secretari nord-americà d'Estat, Colin Powell, va mostrar ahir a Nacions Unides fotos de satèl·lit i converses entre oficials iraquians que, en la seva opinió, demostren que l'Iraq menteix i no té intenció de desarmar-se. L'Iraq «mai no ha tingut cap intenció de cooperar amb els inspectors de l'ONU», va dir Powell, qui també va afirmar que els EUA saben que s'han reemplaçat discs durs d'ordinadors iraquians. En les seves reaccions públiques a la presentació de Powell, els membres del Consell de Seguretat tornaren a defensar majoritàriament l'opció diplomàtica.

En una prolongada intervenció d'una hora i mitja, Powell va assegurar que l'Iraq compta amb avions no tripulats i míssils bal·lístics d'un abast molt superior al permès i va acusar el Govern de Bagdad de tenir vincles amb Al Qaeda i les xarxes de terrorisme islàmic internacional que operen a Europa. El secretari d'Estat va oferir extractes de dues converses entre alts funcionaris iraquians en les quals s'esmenten ordres per «netejar» instal·lacions militars abans de la visita dels inspectors de l'ONU.

«Ho hem evacuat tot. No ens hem deixat res», es diuen els oficials iraquians en una conversa captada pels EUA i presentada ahir com a prova per Powell.

Els oficials, un coronel i un oficial de la Guàrdia Republicana, es referien el 26 de novembre a un «vehicle modificat» amb referència als laboratoris mòbils per a la fabricació d'armes químiques i biològiques. En la conversa, segons Powell, es demostra que els oficials iraquians fan més esforç per amagar que per destruir armes que se suposa que no tenen.

Powell també va mostrar fotografies preses per satèl·lit en què apareixen dipòsits d'armes químiques a prop de Taji. Va afirmar que els magatzems són d'armes químiques perquè les imatges ampliades mostren un senyal d'advertència als a fores d'un dels dipòsits, així com la presència de guàrdies especials i un equip de descontaminació. En una altra imatge, que data del passat 22 de desembre, quan van arribar els inspectors de l'ONU, es mostra que aquesta instal·lació havia estat evacuada.

A més, Powell va dir que s'han dispersat vehicles llançadors i ogives per boscos de palmeres a la regió oest de l'Iraq, a fi d'evitar la seva detecció. També va acusar Saddam Hussein de prohibir que els científics iraquians donassin el seu testimoni als inspectors, i va citar nombroses pràctiques en aquest sentit. Powell va afirmar igualment que l'Iraq té laboratoris mòbils per produir armes de destrucció massiva i capacitat per fabricar grans quantitats d'àntrax i altres bacteris com la del botulisme.

Va afirmar que l'Iraq «mai ha respost de la quantitat d'armes biològiques amb les quals sabem que compta». Durant la seva intervenció, el secretari d'Estat va mostrar diversos gràfics que, segons va assegurar, demostren que l'Iraq compta amb «almenys set» laboratoris mòbils, encara que els Estats Units creu que poden ser més, «potser fins a 18». Va indicar que els laboratoris mòbils estan situats en remolcs de camions i vagons de ferrocarril, que circulen per les carreteres, vies fèrries, o estan guardats en garatges, magatzems o en una vasta xarxa de túnels subterranis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris