lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Blair i Chirac mantenen les seves diferències sobre la crisi

Les posicions del Regne Unit i de França sobre un atac a l'Iraq no han sofert cap canvi després de la cimera bilateral duita a terme ahir a la localitat gal·la de Le Touquet (el nord-est de França). Els dos països «comparteixen dos objectius»: en paraules del primer ministre britànic, Tony Blair, ambdós creuen en la necessitat de «desarmar l'Iraq» i la «creença que s'ha d'aconseguir a través de les Nacions Unides», però difereixen, segons el president Jacques Chirac, en la «realitat i les decisions» del conflicte.

En acabar la reunió, Chirac va apostar per «deixar més temps als inspectors de l'ONU» i va assenyalar que França decidirà, «en el seu moment i segons les circumstàncies», si veta una eventual resolució el Consell de Seguretat per atacar l'Iraq. Blair va ser menys taxatiu i va esmentar únicament que la discussió sobre «el desarmament de l'Iraq es farà en el si de l'ONU», com també defensa França.

Jacques Chirac, explícit en la seva defensa de l'opció diplomàtica, va subratllar diverses vegades que «la guerra és la pitjor de les solucions» i que «encara queda molt per fer en el pla del desarmament per mitjans pacífics».

En definitiva, durant la roda de premsa que va posar fi a la XXV cimera bilateral, va quedar clar, i ambdós dirigents ho van reconèixer expressament, que mantenen «diferències», segons paraules de Blair, o «visions diferents», segons les de Chirac, sobre «la realitat i les decisions» del conflicte.

Així, França es manté ferm en la seva defensa de la resolució 1.441 del Consell de Seguretat de l'ONU, mentre que Tony Blair evoca la possibilitat d'una segona resolució en cas que es demostri que Saddam Hussein amaga armes de destrucció massiva o si persisteix en la seva negativa de cooperar amb els inspectors de l'ONU, com defensen els Estats Units.

En el que sí que estan d'acord tant París com Londres és en que qualsevol decisió han de comptar amb el vistiplau de Nacions Unides. Blair, que va ser molt més breu que Chirac en les seves referències a la crisi iraquiana, va reconèixer a la roda de premsa que ambdós països sostenen que «el desarmament de l'Iraq ha de fer-se per mitjà de l'ONU».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris