nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Powell «provarà» avui a Nacions Unides que hi ha raons per a la guerra al Golf

El secretari d'Estat presentarà al Consell de Seguretat fotografies i transcripcions de converses

De conformitat amb el que estava acordat, el secretari d'Estat, Colin Powell, presentarà avui al Consell de Seguretat de Nacions Unides les proves que haurien de demostrar que el règim de Saddam Hussein enganya la comunitat internacional perquè amaga armes de destrucció massiva i representa una amenaça per al món, perquè manté vincles amb grups terroristes. La presentació de Powell a l'ONU es realitzarà a les 16.30 hora balear i les seves paraules seran transmeses per televisió i ràdio al món sencer.

Les proves, gravacions telefòniques i fotos interceptades pels serveis secrets nord-americans, intentaran convèncer França, Rússia i Alemanya, els més reacis membres del Consell, que l'ONU no hauria de prolongar la feina dels inspectors d'armes i que es justifica declarar el país àrab en «incompliment material» de la resolució de l'ONU que n'exigeix el desarmament.

Si Powell aconsegueix silenciar els dubtes, Bush espera haver superat tots els obstacles per obtenir el suport internacional.

Powell es reunirà amb els ministres d'Exteriors dels altres 14 membres del Consell, entre els quals figura Espanya, per convèncer-los que facin costat al seu punt de vista. Després de la presentació del nord-americà, es preveu que la resta de membres del Consell efectuïn declaracions oficials per fixar la seva posició. També parlarà, és clar, l'ambaixador iraquià davant Nacions Unides, Mohammed Al-Douri.

En un article d'opinió que va publicar Powell dilluns al diari The Wall Street Journa, el secretari d'Estat va avançar que demostrarà «de manera directa, sòbria i convincent que Saddam amaga l'existència d'armes de destrucció massiva». Es preveu que Powell presenti a l'ONU fotografies preses a l'Iraq de laboratoris mòbils per al desenvolupament d'armes biològiques i transcripcions de converses telefòniques entre funcionaris iraquians interceptades pels serveis d'espionatge, en les quals s'esmenta l'existència d'armes de destrucció massiva.

Als enregistraments suposadament se sentiria els iraquians discutir sobre com amagar les armes abans de l'arribada de les inspeccions i de com entrenar els seus científics per evadir les preguntes dels inspectors.

Als Estats Units es compara l'aparició d'avui de Powell amb la llegendària compareixença del país davant del Consell de Seguretat el 25 d'octubre de 1962, quan es van presentar al món proves fotogràfiques que l'URSS amagava míssils a Cuba i va deixar en ridícul els soviètics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris