nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

La tragèdia del 'Columbia' apunta un sobreescalfament com a causa

Es continuen cercant més restes del transbordador i la investigació encara està oberta

90122

Una dona plora a Houston pels set astronautes morts.

AP.

Diferents grups de recerca pentinaren ahir jardins suburbans i remotes zones de Texas rere la pista de restes del transbordador espaciaColumbia, mentre els experts se centraven en un sobreescalfament del costat esquerre de la nau com a causa de la seva desintegració.

Centenars de policies i soldats es desplegaren per l'est de Texas i Louisiana cercant també més restes dels set astronautes que moriren quan el transbordador més antic es desintegrà dissabte durant el seu retorn a la Terra. Restes humanes i bocins deColumbia quedaren escampats sobre una zona de 160 quilòmetres de llarg i 16 quilòmetres d'ample, en la seva majoria en els boscos de Texas coneguts com els Piney Woods.

Mentrestant, el president George W. Bush es reuní ahir al saló Oval de la Casa Blanca amb l'administrador de l'Administració Nacional per a l'Aeronàutica i l'Espai (Nasa), Sean O'Keefe. «El president pensa que el programa espacial ha de continuar», va dir a periodistes el portaveu de la Casa Blanca, Ari Fleischer. «Som una nació que mai no ha detingut els seus avanços i que mai no ho farà».

Els científics de la Nasa continuaven analitzant dades a la recerca de pistes, concentrant-se inicialment en un dràstic escalfament al costat esquerre deColumbia i una maniobra correctiva inusualment brusca registrada just abans de la desintegració de la nau. Una junta investigadora independent nomenada per la Nasa i encapçalada per l'almirall de la Marina Harold Gehman, una de les persones a càrrec de la investigació de l'atemptat contra el destructor USS Cole al Iemen, també es va reunir ahir per primer cop. Aquesta investigació es realitzarà de manera paral·lela a la que està duent a terme la mateixa Nasa.

Per la seva banda, el diari The New York Times va informar ahir que la Nasa havia retirat cinc dels nou membres d'un plafó de seguretat, després que aquest avisàs que el transbordador podria patir problemes de seguretat si el pressupost de l'agència no era augmentat. Alguns dels experts van dir que la retirada d'aquests experts era un intent per evitar les seves crítiques.

L'almirall retirat Bernard Kauderer estava tan disgustat amb la retirada dels membres que ell mateix va renunciar al Plafó d'Assessoria de Seguretat Aeroespacial de la Nasa, un grup d'experts a càrrec de supervisar la seguretat de les operacions de l'agència espacial, va dir el diari. La Nasa va reconèixer que aquestes persones van ser retirades, però va aclarir que havia canviat la composició del grup per poder sumar membres més joves i amb més coneixements.

La més recent anàlisi de les dades emeses des deColumbia va mostrar que la temperatura de la part esquerra de la nau va pujar 32 graus centígrads en cinc minuts quan reingressava a l'atmosfera. Quatre minuts després, «vam tenir un augment a la resistència a l'avanç al costat esquerre del vehicle», va dir Rom Dittemore, administrador del programa de transbordadors. «El sistema de control de vol va contrarestar aquella resistència intentant dirigir el vehicle perquè giràs cap al costat dret (...). Poc després, vam perdre el senyal. Començam a creure que va ser un problema tèrmic, més que estructural».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris