nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Aznar: «L'Iraq és una amenaça per a la pau mundial»

El president espanyol assegura que hi ha «evidències suficients» contra Saddam

El Govern té informació reservada que demostra que l'Iraq, amb les seves armes químiques i biològiques i les seves connexions amb grups terroristes, suposa una amenaça per a la pau i la seguretat mundial. «Tenim evidències suficients en aquest sentit», va assegurar el president del Govern, José María Aznar, qui a més va afirmar que és possible i desitjable una nova resolució de Nacions Unides, encara que, va aclarir, de Saddam depèn el que passi.

Aznar va assegurar ahir que hi ha proves de la relació de l'Iraq amb Al Qaeda i que això no és cap tipus de fantasia. «En principi es podia pensar que Bin Laden era una fantasia però va destruir les torres Bessones i després va cometre un terrible atemptat a Bali», va afegir el cap de l'Executiu. Per José María Aznar, la recent detenció a Barcelona d'una cèl·lula de terroristes «extraordinàriament perillosos» demostra que aquestes qüestions també afecten Espanya.

«Si la seguretat i la pau del món estan amenaçades, Espanya també ho està», va afegir el president del Govern, mentre va advertir que una de les amenaces més grans és que aquests grups terroristes accedeixin a armes de destrucció massiva. «I ja ho estan fent», va apuntar.

El cap de l'Executiu considera que davant aquesta situació, Espanya té dues maneres de comportar-se, bé com a la primera guerra del Golf el 1991, o constatant que el règim iraquià amb el seu armament químic i biològic és una amenaça i condemnar que és un règim expansionista.

«Però que venguin altres a resoldre els problemes», va dir.

L'altra resposta és, segons Aznar, reconèixer que Espanya forma part de la comunitat internacional, com a membre del Consell de Seguretat de Nacions Unides, de la UE i de l'Aliança Atlàntica. «Tenim els nostres interessos i avui estan amenaçats», va dir Aznar, qui també va demanar comprensió, perquè Espanya compleixi amb les seves obligacions internacionals i sigui el fidel reflex del suport a la resolució de l'ONU.

El president del Govern va considerar que seria positiu i desitjable que hi hagués una nova resolució de l'ONU, encara que va assegurar comprendre les raons dels qui diuen que legalment no és necessària. Això no obstant, va recordar que el contingut de la resolució 1.441 dóna a l'Iraq una última oportunitat per complir amb les seves obligacions de desarmament, una obligació que, va dir, se li va exigir també en la resolució 687 aprovada el 1991.

En aquest sentit, el president del Govern va afegir que encara que és possible mantenir una última esperança, la guerra només depèn de l'Iraq. «L'ONU estableix que Saddam demostri que s'ha desarmat. D'ell depenen les conseqüències del que passi, ell és el responsable i d'ell depèn el compliment de la legalitat internacional», va dir.

Aznar va afegir que s'ha de treballar perquè es produeixi aquesta resolució i agrupi el major nombre possible de països, amb referència a estats com França i Alemanya. «L'ideal és que es produís una decisió unànime i afavorida per tots», va indicar Aznar, qui, això no obstant, va manifestar el seu respecte per l'actitud que mantenen França i Alemanya, encara que va matisar que no suposen el consens europeu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris