muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

La darrera missió del «Columbia»: preparar la vida humana a l'espai

La nau feia la primera expedició científica de la Nasa en tres anys

La missió del transbordador Columbia era la primera de caràcter científic que la Nasa desenvolupava en tres anys. Cinc homes i dues dones, d'edats compreses entre els 41 i els 48 anys, van dedicar 16 dies a efectuar una sèrie d'experiments científics «absolutament fantàstics», segons els va descriure l'astronauta Michael Anderson, en una roda de premsa que la tripulació va oferir el passat 29 de gener, catorzè dia de la seva missió.

Un dia abans, els set cosmonautes, entre ells el primer israelià que viatjava a l'espai, Ilan Ramon, havien guardat un minut de silenci en memòria dels seus set companys -també cinc homes i dues dones- morts 17 anys abans, en explotar la nau Challenger poc després d'enlairar-se. L'objectiu dels 80 experiments desenvolupats pels astronautes deColumbia era preparar millor l'ésser humà per viure a l'espai i per «fer més fàcil la vida a la Terra», segons va anunciar la Nasa al començament de la missió.

Per a això, Ramon, Husband i les especialistes Laurel Clark i Kalpana Chawla, integrants del grup Vermell, van treballar en torns de 12 hores, rellevats pel grup Blau, que formaven Anderson i els seus companys David Brown i William McCool. La major part dels experiments, 59, es van dur a terme en un mòdul laboratori ancorat a la secció de càrrega del transbordador. Entre ells, destacaven les investigacions sobre el càncer de pròstata i sobre com funcionen el cor i els pulmons en un ambient de microgravetat. Un altre experiment, preparat per l'Agència Espacial d'Israel, va consistir a observar amb dues càmeres especials la regió de la Mediterrània per tractar de mesurar les propietats de les tempestes de pols del desert del Nord d'Àfrica i la seva influència en la meteorologia de les regions veïnes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris