nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Esclata el 'Columbia'

El desastre es produí a 63.000 metres d'altura, on moriren els 7 astronautes

77192

Les restes del transbordador cauen en picat sobre el cel de Texas.

Reuters.

El transbordador espacial Columbia, amb sis astronautes dels Estats Units i un israelià, es va desintegrar ahir en reingressar a l'atmosfera i les seves restes "convertides en una bolla incandescent" caigueren sobre Texas, deixant una estela blanca al cel. Aquella imatge esborronadora difosa per totes les cadenes de televisió ha provocat una vertadera commoció als Estats Units, que féu recordar la tragèdia del transbordador Challenger, ocorreguda quan s'enlairava per a una missió el 1986. Columbia desaparegué de les pantalles dels radars a les 15.00 hores d'aquí, quan volava damunt Texas i a 16 minuts del moment en què havia d'aterrar. La nau es trobava a 63 quilòmetres d'altitud i volava a 20.000 quilòmetres per hora quan el contacte es perdé, precisà la Nasa, l'agència espacial dels Estats Units. L'agència confirmà la mort dels tripulants quatre hores després, encara que ja es donava per descomptat que no hi hauria supervivents i les banderes dels Estats Units havien estat hissades a mitja asta tant als locals de la Nasa com a la mateixa Casa Blanca.

En ser anunciada la tragèdia, el president, George W. Bush, interrompé el seu descans a Camp David. La Policia Federal (FBI) afirmà que no disposava de cap indici per sospitar que el desastre del Columbia fos fruit d'un acte terrorista. Tot i això, s'anuncià l'obertura immediata de sengles investigacions, una d'interna i una altra d'externa, per determinar les causes de la catàstrofe. L'agència espacial perdé contacte amb la nau quan el Columbia volava sobre Dallas i el «pla d'emergència» es posà en marxa, afirmà la Nasa. Els astronautes a bord, entre ells el primer israelià a l'espai, Ilan Ramon, tornaven d'una missió científica de 16 dies en òrbita. A excepció d'alguns petits problemes tècnics durant certes missions que hagueren de realitzar, no s'havien registrat inconvenients amb la nau, el degà dels transbordadors, i tornava de la seva vint-i-vuitena missió espacial.

Tanmateix, divendres durant una conferència de premsa ea cap Canaveral, el responsable del reingrés de la nau a l'atmosfera, Leroy Cain, havia estat interrogat sobre possibles danys a la xarxa de protecció tèrmica del Columbia, que la protegeix de les temperatures extremes durant la seva tornada a la Terra.

Les imatges de vídeo del moment del llançament de la nau, el 16 de gener, mostraven que una part de l'aïllant semblava desprendre's. A Texas nombroses persones telefonaren a les autoritats locals per donar compte de la caiguda de trossos de la nau en zones rurals. La Nasa llançà un avís d'alerta sobre les restes que podrien ser trobades a Texas.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris