muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

Bush i Blair donen «setmanes» a l'Iraq per avenir-se als dictats de l'ONU

Accepten una segona resolució de les Nacions Unides només si serveix per desarmar Saddam

69372

Tony Blair i George W. Bush oferiren ahir una roda de premsa a la Casa Blanca.

Tal com s'esperava, la reunió d'ahir a Washington entre el president dels Estats Units, George W. Bush, i el primer ministre britànic, Tony Blair, va servir perquè junts ratificassin el que ja havien dit separadament: se li està acabant el temps al règim de Saddam Hussein per complir amb la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i lliurar les armes de destrucció massiva que suposadament posseeix, i tot apunta que falten cada vegada menys dies per escoltar la declaració de guerra contra l'Iraq.

En tot cas, la novetat podria raure en la relativa flexibilitat mostrada per ambdós davant de l'aprovació d'una resolució del Consell de Seguretat, una perspectiva que fins ara no consideraven necessària. Així, mentre que el britànic s'estima més que hi hagi una nova ronda de discussions a les Nacions Unides abans que es produeixi la declaració de guerra, el mandatari nord-americà afirmà ahir que aquesta segona resolució «seria benvinguda si es tracta d'un altre senyal de la voluntat per desarmar Saddam Hussein», no sense recordar que la primera resolució «atorga autoritat suficient per actuar».

Tots dos asseguraren que Saddam no s'està desarmant i que és necessari demanar-li comptes. «Saddam no està cooperant amb els inspectors i està incomplint les resolucions. Està posant a prova la comunitat internacional», va dir Blair en acabar la reunió, en la conferència de premsa conjunta que van mantenir els dirigents. Bush va tornar a reiterar que la pròxima setmana, quan el secretari d'Estat, Colin Powell, presenti proves sobre la capacitat armamentística de l'Iraq, «quedarà clar que Saddam Hussein està tractant d'enganyar el món». «Deixarem clar que Saddam és una amenaça per a la pau», va afegir.

La reunió entre Blair i Bush va servir per establir possibles calendaris per a les iniciatives que cal emprendre a continuació, tant diplomàtiques com bèl·liques. «L'assumpte arribarà a la seva conclusió en qüestió de setmanes, no de mesos», va dir Bush. Queda clar que cap dels dos mandataris no està gaire d'acord amb atorgar molt més temps als inspectors d'armes de l'ONU, tal com ho han sol·licitat altres països membres del Consell.

A més de discutir les diferents línies d'actuació, també van parlar de la possibilitat de presentar al Consell una segona proposta de resolució en què aquesta vegada quedi explícitament acceptada la possibilitat de guerra contra el país àrab. Malgrat el fet que Bush i Blair estan d'acord en línies generals sobre l'Iraq, el britànic s'estima més que hi hagi una nova ronda de discussions a les Nacions Unides abans que es produeixi la declaració de guerra. En tot cas, el temps s'esgota.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris