nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Corea del Nord desafia els EUA i expulsa els inspectors de l'OIEA

L'ONU li exigeix un compromís amb el Tractat de Salvaguarda

Corea del Nord va augmentar ahir la seva pressió en la licitació amb els Estats Units sobre el seu programa nuclear en demanar a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) a Viena que retiri els seus inspectors del país. Després de rebre la petició nord"coreana, el director general de l'OIEA, Mohamed El-Baradei, va enviar a última hora de l'horabaixa una carta a Pyongyang en què destaca que «la presència d'inspectors és necessària per a la instal·lació immediata de mesures de seguretat i supervisió» a la planta nuclear de Yongbyong.

«La presència d'inspectors també és necessària durant el carregament del reactor de 5 megavats i durant el funcionament de la planta d'enriquiment», diu El-Baradei en la missiva. Així mateix, el cap de l'organisme de l'ONU espera que el Govern de Corea del Nord «permeti als inspectors romandre a Yongbyon per poder instal·lar l'equip de seguretat i de supervisió necessari», com per exemple segells i cambres, ambdós desmantellats en els últims dies per tècnics nord"coreans.

L'OIEA insta a les autoritats de Corea del Nord a confirmar de forma urgent si compliran amb les seves obligacions del Tractat de Salvaguarda, firmat amb l'Organisme el 1992. El-Baradei recomana a Pyongyang que li comuniqui «de forma immediata si té una altra opinió sobre això, per poder dur a terme, en cas d'ésser necessari, tots els preparatius per a l'evaquació dels inspectors de l'OIEA».

«Al costat de la pèrdua de les cambres i els segells (de seguretat), la partida dels inspectors significaria pràcticament el final de les nostres possibilitats de controlar el programa nuclear nord"coreà o avaluar la seva naturalesa», assegura El-Baradei. «Això significa un pas més enrere en l'intent de solucionar la crisi», adverteix. Fonts de l'OIEA asseguren que l'organisme esperarà primer una resposta de Corea del Nord abans de prendre qualsevol decisió respecte dels tres inspectors que manté actualment al país comunista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris