nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Les defenses de Bagdad abaten un avió espia nord-americà a la zona d'exclusió aèria

Les agències de l'ONU es preparen ja per atendre població en cas de guerra

65954

Els inspectors de l'ONU visitaren ahir indrets com aquesta fàbrica de llet infantil.

Les autoritats de l'Iraq confirmaren ahir l'abatiment al sud del país d'un avió espia nord-americà no pilotat del tipus Predator, mentre els mitjans de comunicació oficials denunciaven la «boja campanya del petit Bush» contra Bagdad.

Segons un portaveu militar iraquià, l'aparell fou tomat a la zona d'exclusió aèria de la regió meridional «per les nostres heroiques defenses antiaèries i en cooperació amb els falcons de l'aire (aviació de combat) de l'Iraq». «L'aparell d'espionatge va entrar al nostre espai aeri a les 07.30 GMT del matí d'avui (ahir per al lector), procedent de Kuwait, i va ser abatut a les 12.30 GMT», va explicar el portaveu iraquià.

A Washington, un portaveu militar va denunciar que els avions iraquians «van penetrar a la zona d'exclusió aèria, al sud del país, i van disparar contra el Predator», acció que es va considerar «l'últim capítol en una llarga llista d'actes hostils del règim iraquià». L'Iraq havia anunciat anteriorment l'abatiment per les seves defenses antiaèries de diversos avions espia nord-americans dins de «les zones d'exclusió aèria».

El d'ahir fou el primer des de l'estiu passat, quan els EUA varen començar la darrera onada d'amenaces militars contra el règim de Bagdad. Mentrestant, les agències de les Nacions Unides es preparen per a una eventual guerra contra l'Iraq, segons confirmà ahir un portaveu de l'Alta Comissaria per als Refugiats (ACNUR).

En acabar una reunió amb els països donants mantinguda a Ginebra, es va llançar una crida per a la recaptació de 37'4 milions de dòlars, va informar Kris Janowski, d'ACNUR. Aquesta quantitat es destinaria al conjunt de les agències de l'ONU que es veurien afectades per una intervenció militar com la que preparen en aquests moments els Estats Units.

El Comitè Internacional de la Creu Roja va anunciar el passat 10 de desembre que havia sol·licitat deu milions de francs suïssos (6'7 milions d'euros) per als seus propis preparatius. També la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja, amb seu a Ginebra, ha previst despeses de set milions de francs (4'7 milions d'euros).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris