nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

L'Exèrcit dels EUA, preparat per entrar en acció en qualsevol moment a l'Iraq

La premsa de Bagdad, convençuda de la imminència d'un atac contra el seu territori

Les forces nord-americanes estan preparades per entrar en acció immediatament a l'Iraq, però una intervenció no desviarà la seva atenció de la tasca de perseguir els extremistes a Afganistan, declarà ahir el general Richard Myers, cap de l'Estat Major de les Forces Armades nord-americanes, mentre la premsa iraquiana es mostrava ahir convençuda d'un atac nord-americà contra el seu territori i imminent.

«Està clar que ens hem compromès a l'Iraq. Estam preparats per complir amb aquestes promeses i aquestes obligacions en qualsevol moment», assenyalà Myers als periodistes des de la base aèria de Bagram, el centre neuràlgic de les operacions militars a Afganistan, dirigides pels Estats Units.

Myers afirmà que la guerra a l'Iraq no és inevitable, malgrat les acusacions nord-americanes que Bagdad es troba en «flagrant violació» d'una resolució de les Nacions Unides sobre les armes, que segons Washington l'autoritza a atacar.

Afegí que, si hi hagués una guerra a l'Iraq, els Estats Units podrien mantenir el seu compromís a l'Agfanistan, on ja hi porta un any, amb suport internacional a ambdós països.

Myers visità Bagram, 50 quilòmetres al nord de Kabul, per saludar les tropes nord-americanes que serveixen a l'àrea durant el període nadalenc. La seva breu visita tingué lloc poques hores després que un soldat nord-americà perdés la vida en un enfrontament amb extremistes a l'est d'Afganistan, a prop de la frontera amb Pakistan. D'altra banda, la premsa iraquiana va destacar la imminència d'un conflicte bèl·lic orquestrat per l'administració Bush. «Estats Units cerca posar-nos contra la paret amb l'agressió com a única elecció», afirmà ahir el diari iraquià Babe, referint-se a les declaracions dels Estats Units en les quals s'acusa Bagdad d'infringir la resolució 1441 del Consell de Seguretat de l'ONU.

«El joc dels Estats Units amb Iraq, el Consell de seguretat, la Cocovinu -Comissió de Control, Verificació i Inspecció de Nacions Unides- i l'AIEA -Agència Internacional d'Energia Atòmica- té un objectiu clar: envair militarment l'Iraq», va assenyalar el diari. El president iraquià, Saddam Husein, presidí ahir per la seva part una reunió d'alt nivell dedicada a «temes regionals i internacionals», segons l'agència INA.

Aquesta reunió i els comentaris dels diaris es produeixen el dia siguiente que el Pentàgon anunciàs la tramesa de més de 50.000 homes i material militar per a principis de gener al golf, amb vista a una possible guerra. Els Estats Units ja tenen uns 65.000 militars a la regió del Pròxim Orient i Afganistan.

Segons especialistes nord-americans, la guerra podria desencadenar-se el febrer, després d'un darrer mes de negociacions diplomàtiques i la reunió del 27 de gener al Consell de Seguretat, en la qual el cap dels experts de l'ONU, Hans Blix, farà el seu primer informe sobre oficial el desenvolupament de les inspeccions a l'Iraq.Bush va jutjar «decebedora» la recent declaració iraquiana sobre el seu arsenal militar i en canvi Rússia va estimar que no infringia els seus compromisos en matèria de desarmament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris