algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Tres empreses espanyoles col·laboraren en el programa d'armament iraquià

Una de les companyies nega haver comerciat amb el país i una altra diu que ho deixà de fer el 1990

86684

L'informe remès pel Govern d'Iraq a l'ONU conté també els noms de tres empreses espanyoles que van cooperar en els programes armamentistes de Bagdad, segons publicà ahir el diari alemany Die Tageszeitung.

El rotatiu, que assegura tenir els capítols de l'informe que concerneixen a la part armamentista, revela la llista de bona part de les empreses que van cooperar amb l'Iraq des de la dècada dels setanta. Entre aquestes figuren les tres empreses espanyoles Donabat, Treblam i Zayer, que van col·laborar, respectivament, en els programes de míssils, químic i nuclear.

Zayer acceptà ahir haver venut maquinària a Iraq, però mai no després de 1991, alhora que digué ignorar si el material subministrat s'emprava per programes nuclears. Danobal negà qualsevol relació comercial amb aquell país, bé que no desestimà que els seus productes hi arribassin pel mercat de segona mà, però admeté que els seus productes poguessin arribar. El rotatiu alemany no assenyala, emperò, si aquesta cooperació empresarial es va produir també després de la guerra del Golf.

Tot i així, en un primer avanç publicat dimarts va recordar que la participació en programes atòmics i biològics està prohibida internacionalment des de la segona meitat de la dècada dels anys setanta i en els químics des de 1993.

En la informació facilitada pel diari alemany es posa especial atenció a la participació de Xina i Rússia, ambdós membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, que van continuar cooperant amb l'Iraq després de la guerra del Golf, el 1991, i en alguns casos, fins i tot després de la retirada dels inspectors d'armament, el 1998. De fet, aquests dos països han estat els més actius col·laboradors de la indústria iraquiana, segons ha transcendit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris